Povratak rode Prvoja iz Afrike – vesnik proleća u Tarašu

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je na svom Tviter nalogu da je danas, 1. marta, u Taraš, selo nadomak Zrenjanina, iz Afrike pristigla prva bela roda ove godine. S obzirom na to da se najpre vraćaju mužjaci, ptica je simbolično nazvana Prvoje i smatra se vesnikom proleća.

Roda je sletela oko 10 časova i nakon kratkog odmora u svom gnezdu, prema tvrdnjama tamošnjih stanovnika, otišla je da se okrepi do obližnjih vodenih površina. Ovo je osmi put kako se Prvoje vraća svojoj „srpskoj kući“.

Aleksandra Marović Cucić iz Udruženja građana „Taraške rode“ izjavila je da se njeno udruženje, zajedno sa mnogim meštanima, obradovalo njegovom dolasku. „Radujemo se i povratku ostalih roda u naše selo. U narednih mesec dana svakodnevno ćemo obilaziti gnezda i nadamo se da će ove godine biti više parova nego prošle“, kazala je ona lokalnim medijima.

Tradicionalni doček roda, u organizaciji Aleksandrinog udruženja, biće upriličen 13. marta u saradnji sa OŠ „Svetozar Marković – Toza“. Tom prilikom, Prvojevo gnedo biće svečano obeleženo, a za đake će biti održane kreativne, edukativne radionice uz dve kratke filmske projekcije o belim rodama. Organizatori će zaslužnim građanima koji brinu o ovim pticama dodeliti zahvalnice i ordenje za plemenitost.

Kolonija belih roda u Tarašu broji 40 gnezda što je rekord u Srbiji, a potencijalno i u Evropi. Pored belih, u blizini se nalaze i dva para crnih roda, što je u ovim krajevima retkost. Ptice privlači mir, obilje hrane u okruženju i ekološki čista sredina koja je proizvod odsustva industrije iz sela i njegove udaljenosti od zagađivača iz drugih mesta.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti