U planu razvoj komunalne infrastrukture u Kruševcu i Vranju

zorana-govor_kss-1604

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije gospođa Zorana Mihajlovićš potpisala je 16. aprila 2016. godine sporazum sa predstavnicima Nemačke banke za obnovu i razvoj (KfW) o donaciji za izradu studija izvodljivosti i pripremu projekata o upravljanju čvrstim otpadom u Kruševcu i Vranju. Ovom prilikom potpisan je i ugovor između JKP „Vodovod Kruševac“ i kompanije „Aktor“ za projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu.

Gospođa Mihajlović je izjavila da je u planu da do 2020. godine svi gradovi u Srbiji imaju uređeno pitanje kanalizacije, prečišćavanja otpadnih voda i komunalnog otpada. Istakla je da bez komunalne infrastrukture nema razvoja gradova, a potpisani ugovori su korak bliže tome.

Direktor kancelarije KfW banke u Beogradu gospodin Arne Gos naveo je da su projekti za koje su potpisani ugovori veoma važni za zaštitu životne sredine, a dodao je i da KfW banka ima dobru saradnju sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ugovori su potpisani u okviru programa „Vodosnabdevanje i otpadne vode“, a KfW banka i Srbija su obezbedile 24 miliona evra, od čega je 15 miliona evra predviđeno za projekat prečišćavanja otpadnih voda u Kruševcu, dok će ostatak biti namenjen za izgradnju kolektora i kanalizacione mreže u Kruševcu.

Projekat izrade studija izvodljivosti i pripreme projekata o upravljanju čvrstim otpadom u Kruševcu i Vranju vredan je 25 miliona evra, a KfW banka obezbedila je donaciju u vrednosti od milion evra.

Sandra Jovićević

foto: tanjug.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti