Proizvodjači nafte o zamrzavanju proizvodnje, Iran odsutan

katar-sami-nafta_1460891806.545x371Predstavnici zemalja proizvodjača nafte sastali su se juče u Kataru gde će razmotriti moguće zamrzavanje proizvodnje nafte, ali odluka Irana da ne učestvuje u pregovorima može da utiče na dogovor. Ključni proizvodjači razmatraju zamrzavanje proizvodnje nafte kako bi se suprotstavili globalnom trendu pada cene nafte na tržištu. Učesnici, uključujući i saudijskog ministra za naftu Alija al Naimija, prošli su bez komentara pored novinara okupljenih u luksuznom hotelu u Dohi i uputili su se na sastanak najvećih svetskih proizvodjača. Sjedinjene Američke Države, koja su postale jedan od najvećih proizvodjača nafte iz uljnih škriljaca, ne prisustvuju sastanku.

Predstavnici Katara, Rusije, Saudijske Arabije i Venecuele složili su se na sastanku održanom u februaru u Dohi da će ograničiti eksplotaciju svojih sirovina, ako i ostali proizvodjači učine isto. Ograničenje proizvodnje nafte moglo bi, kako se navodi, da utiče na povećanje cene „crnog zlata“ na tržištu nakon dramatičnog pada cena još od leta 2014. godine, kada je jedan barel nafte vredeo nešto više od 100 dolara. Iran ne želi da podrži zamrzavanje proizvodnje nafte i pokušava da nadoknadi gubitke izazvane medjunarodnim sankcijama.

U medjuvremenu, radnici u naftnoj industriji u Kuvajtu stupili su u štrajk zbog najavljenog zamrzavanja proizvodnje. Hiljade radnika okupilo se na demonstracijama u gradu Ahmadi gde se nalazi centrala kuvajtske nacionalne naftne kompanije „Oil i co“. Okupljeni demonstranti nosili su transparente na kojima je pisalo „ne mešajte se u prava radnika u naftnoj industriji“ i „nećemo dozvoliti da nam oduzmete naša prava“.

Vesna Vukajlović

www.beta.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti