U planu izgradnja vetroparka i reverzibilne hidroelektrane u Livnu

Foto-ilustracija: Pixabay

Proteklog vikenda u Livnu je potpisan ugovor o partnerstvu o izgradnji „VE Široka Draga“ i početku istražnih radova potrebnih za izgradnju reverzibilne Hidroelektrane „RHE Široka Draga“ na području Kamešnice.

Ugovor o partnerstvu potpisali su predsednik uprave firme „IMRES smart greenergy“ iz Livna Pero Vrdoljak i predsednik Uprave firme Enprode iz Istanbula Yüksel Güler.

Prema potpisanom ugovoru, firma iz Istanbula projektovaće i finansirati projekat do izgradnje vetroparka na Kamešnici kod prevoja Široka Draga, na granici između opština Livno i Tomislavgrad, a već je počela izgradnja pristupnog makadamskog puta do lokacije u dužini od 9 km. Predviđeno je da vetropark bude snage 51MW.

Ugovorom je predviđen i početak istražnih radova na projektu reverzibilne hidroelektrane Široka Draga koja bi vodu iz Buškog jezera pozajmljivala i dizala na drugo jezero na nadmorskoj visini od 1050 metara. Po potrebi bi se voda vraćala u Buško jezero i u povratku vode proizvodila bi se električna energija. Kapacitet reverzibilne hidroelektrane imao bi instaliranu snagu od 1120MW.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti