U Pirotu startuje projekat primarne selekcije otpada

Foto: Grad Pirot

Pirot ulazi u realizaciju važnog projekta primarne selekcije otpada čija je vrednost preko milion evra, a u okviru koga će biti podeljeno 11.000 kanti za domaćinstva. Stigli su i prvi moderni kamionu u JP Komunalac, pišu Pirotske Vesti, a prenosi Grad Pirot.

Selekcija otpada vršiće se na suvi i mokri čime će se značajno unaprediti sistem sakupljanja otpada u Pirotu. Paralelno sa projektom primarne selekcije u toku je realizacija i projekta sekundarne selekcije otpada jer će vrlo brzo postrojenje za sekundarnu separaciju otpada na Regionalnoj deponiji početi sa radom, kazao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić prilikom obilaska Komunalca.

“Cilj je da se što je moguće manje otpada deponuje na samoj deponiji, a da se što je moguće više otpada dalje prerađuje. Sledeća faza je izgradnja kompostane tako da kada ceo taj sistem zaživi, mislim da će naša deponija u sistemu sa Komunalcem biti jedan od najboljih u Evropi. Ja se zahvaljujem švedskoj vladi koja je glavni donator uz podršku Grada Pirota i Komunalca naravno”, kazao je Vasić.

Direktor Boban Tolić kazao je da je korona malo odložila realizaciju ovog projekta, ali se sa ovim važnim poslom upravo kreće.

“Uskoro treba da stigne još jedan kamion, 11.000 kanti, 200 kontejnera i mi se nadamo, takva su obećanja donatora, EU i švedske vlade, da se sve to završi za tridesetak dana i onda ide naš deo posla, da se svakom domaćinstvu podele kante, napravimo uputstvo kako da se rukuje otpadom kako bi taj projekat tokom leta krenuo punim intenzitetom i napravimo veliki iskorak”, kazao je Tolić.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti