U oktobru stiže novi električni voz koji će ići brzinom od 200km/h

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za nabavku elektromotornih vozova koji će imati brzinu od 200 km/h.

Pomenuti brzi vozovi će saobraćati na relaciji Beograd-Novi Sad- Subotica, a postupak njihove nabavke je javan i odnosi se na nabavku tri voza.

Rok isporuke prvog voza je najkasnije do 31. oktobra, a preostala dva treba da budu isporučena Srbiji do 31. decembra 2021. godine.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović potpisao je početkom godine sa ambasadorkom NR Kine u Srbiji Čen Bo Memorandum o razumevanju o saradnji za železnička vozna sredstva.

Ovim memorandumom, potpisanim između Republike Srbije, preduzeća „Srbija voz” a.d, i kompanija „China Railway International Co., LTDˮ i „CRRC Corporation Limited”, dogovorena je saradnja i postavljen osnov za potencijalnu nabavku elektromotornih vozova za brzine od 200 kilometara na čas, za potrebe organizacije putničkog saobraćaja na budućoj pruzi za velike brzine Beograd centar–Novi Sad–Subotica.

Foto: Vlada Srbije

Tražene karakteristike vozova su sledeće: dužina od 100 m (±5), minimalan broj sedišta prvog i drugog razreda 300 (±5), pod i bočni zidovi sa grejnim elementima, prozori sa sigurnosnim staklima, toplotna i zvučna izolacija, spoljno i unutrašnje LED osvetljenje, klizna vrata na električni pogon, toaleti za osobe sa ograničenom pokretljivošću, po dva bara sa automatima za tople napitke i mogućnošću elektronskog plaćanja, WI-FI i sistem za rezervaciju sedišta, sistem za zvučna obaveštenja i monitori za vizuelno obaveštavanje putnika uključujući i prikaz rezervisanih mesta u vozu i dr.

Garantni period za sve vozove je dve godine od operativnog prijema, a  potrebno je da ponuđač organizuje i obuku za održavanje i upravljanje vozom kao i da u garantnom roku vrši održavanje svih softvera – za sistem bezbednosti, pristup glavnom računaru, dijagnostiku upravljanja vučnim motorima, dijagnostiku vrata i toaleta, kao i softvera za sistem protivklizne zaštite i klimatizaciju.

Memorandum o razumevanju o saradnji za železnička vozna sredstva predviđa i mogućnost saradnje na uspostavljanju tehničkog centra za istraživanje i razvoj, centra za obuku, centra za održavanje i, na kraju, centra za proizvodnju železničkih vozila, u skladu sa potrebama projekata saradnje i tržišnog potencijala, što ima izuzetan značaj za razvoj železničkog saobraćaja u Srbiji i železničku prateću industriju u celini.

Krajnji rok za podnošenje ponuda je 15. mart, a detalje tendera možete pogledati OVDE.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti