Ponovo pukla lančanica kod brane HE “Višegrad”

Foto-ilustracija: Unsplash (T L PlbeyaME7Jk)

Nakon mesec dana od pucanja lančanice iznad Hidroelektrane “Višegrad”, opet se dešava ista stvar. Naime, pre nekoliko dana pukla je lančanica koja se nalazi na kilometar od hidroelektrane. 

Do pucanja je došlo zbog velikog naleta vodene stihije čime je otvoren put plutajućem otpadu prema kruni pregradne brane. Dotok vode nakon pucanja lančanice nije ugrozio rad hidroelektrane, ali ona se mora zameniti.

„Sada u funkciji imamo jednu lančanicu koja štiti mašine, ali nabavka lančanice koja štiti krunu hidroelektrane je neophodna, a do tada ćemo otpad mehanički uklanjati“, pojasnio je Tomislav Popović, tehnički direktor hidroelektranem prenosi, Bljesak.info.

Podsetimo, početkom godine reke Drina i Lim donele su velike količine plutajućeg otpada usled čeka je pukla jedna od lančanica. Tada se smeće zaustavilo na pregradi brane i bio je ugrožen rad hidroelektrane i proizvodnja električne energije.

Lančanica je popravljena i počela je akcija čišćenja smeća koja i dalje traje. Dnevno se ukloni 100 metara kubnih otpada, a prema procenama do brane je stiglo 12.000 metara kubnih plutajućeg otpada.

Problem plutajućeg otpada koji stiže Drinom i Limom do HE “Višegrad” je nešto što se godinama ponavlja. Specijalni tim ovog preduzeća iz reke Drine, godišnje izvadi od šest do osam hiljada kubika plutajućeg otpada. Krajnje je vreme da se sve nadležne institucije uključe u rešavanje ovog problema, koji prijeti da izazove ekološku katastrofu.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti