U kom gradu u Mačvi će se skladištiti otpad iz cele Evrope

Foto-ilustracija: Unsplash (Waldemar Brandt)

Prema studiji, koja je nedavno predstavljena javnosti, oko 50 kamiona sa otpadom, svakog dana stizaće u Šabac, koji će biti centar za skladištenje opasnog i neopasnog otpada iz Evrope, piše Danas. On će biti smešten u krugu fabrike „Elixir Zorka – Mineralna đubriva“ d.o.o. Šabac, koja je prošle godine dobila tender vredan 10 miliona evra za zbrinjavanje otpada, kao jedini ponuđač.

Javna rasprava i prezentacija Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta promene namene i adaptacije postojećih objekata, u objekte za skladištenje opasnog i neopasnog otpada, na katastarskoj parceli u vlasništvu komapnje „Elixir Zorka“, održana je prošlog meseca u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu, a mogala se pratiti i putim video linka.

Za ovaj događaj, međutim, nije bilo zainteresovane javnosti, a nije uložena nijedna jedina primedba.

Delom i zbog toga što građani uglavnom i nisu bili informisani o održavanju javne rasprave, ali i sa činjenicom da će upravo njihov grad postati centar za otapad iz cele Evrope.

Na ovo, međutim, već neko vreme upozoravaju aktivisti Udruženja građana „Eko straža“ Šabac.

„To je zvanična informacija koju je u toku prezentacije izložila Jadranka Radosavljević, autorka Studije, a investitor je „Elixir Grup“ koji će otpad zbrinjavati zajedno sa firmom „Eco Lager“, koja je njihov ogranak“, objašnjava za Danas Ljupka Stanković iz ovog udruženja.

Napominje da će svi objekti za smešaj otpada biti adaptirani, ali bez rekonstrukcije, što znači da „Elixiru“ za to neće biti potrebna nikakva građevinska i upotrebna dozvola.

„Neopasan otpad će se skladištiti na otvorenom i može da se dovozi čak i u rasutom stanju. To znači da sve ide u vazduh i ne možemo se zaštiti od toga, a opasan otpad će se držati u nekim zatvorenim skladištima“, kaže Ljupka Stanković.

Ističe da je reč o oko 1.000 tona, koje će svakoga dana stizati.

„U pitanju je hemijski, medicinski, infektivni otpad, ali i zapaljivi, koji će se skladištiti u posebnom prostoru. U „Elixiru“ su rekli da imaju protivpožarnu zaštitu i svoje vatrogasne odrede, kao i da može doći do katastrofe ako se to zapali ili procuri, ali oni tvrde da toga neće doći, i mi treba da im verujemo na reč da se to neće desiti“, kaže Stanković.

Šabac bi trebalo da bude privremeno skladište, gde će se otpad zadržavati najduže 120 dana.

Tekst u celosti pročitajte ovde.

Izvor: Danas

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti