U Crnom moru otkrivene najveće rezerve prirodnog gasa

Glavno nalazište prirodnog gasa koje je letos otkriveno u Crnom moru najveće je pronađeno u istoriji Turske.

Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske, kaže da je pronađeno dodatnih 85 milijardi kubnih metara i da rezerve prirodnog gasa sada iznose ukupno 405 milijardi kubnih metara.

Erdogan je posetio brod za bušenje gasa Fatih koji plovi Crnim morem i rekao je da su istraživanja u bunaru Tuna 1 završena nakon dostizanja dubine od 4.775 metara.

Turska planira da snabdevanje domova gasom započne 2023. godine i nadaju se da će na taj način smanjiti uvoz energije.

Ova zemlja godišnje potroši između 45 i 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, koji uglavnom uvozi iz Rusije

Paralelno sa istraživanjima u Crnom moru, istražuje se i u istočnom Sredozemlju, gde je otkriće ogromnih rezervi prirodnog gasa poslednjih godina podstaklo apetite svih priobalnih država.

“Nastavićemo sa potragom za resursima u Crnom moru i Sredozemlju“, rekao je Erdogan i dodao je da će Turska diplomatijom obraniti svoja energetska prava.

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a napetosti su narasle kada je Ankara poslala istraživački brod u sporni deo Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova.

Kada je u pitanju Srbija, prirodni gas se uvozi iz Rusije. Prirodni ruski gas ulazi kroz gasovod iz Mađarske. Trenutno je u izgradnji Turski tok, koji će iz Bugarske dopremati, takođe, ruski gas.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti