U centru Stokholma od 2025. zabranjeni automobili na benzin i dizel

Foto-ilustracija: Pixabay

Na ulicama centra Stokholma od početka 2025. godine, automobili na benzin i dizel više neće smeti da se voze, sa ciljem smanjenja vazdušnog zagađenja i buke, prenose švedski mediji.

U delu grada u kojem će nastupiti zabrana, biće ustanovljena takozvana ekološka zona klase tri, a već se govori i o njenom proširenju na dalji deo grada.

Odluka o uvođenju ekoloških zona, doneta je još pre nekoliko godina i od tada opštine mogu da se opredele za uvođenje različitih ekoloških zona na svojim teritorijama. Do sada je bila reč o zoni jedan i dva, a od 31. decembra 2024. godine, prvi put će biti uvedena i zona tri.

Ekološka zona klase tri ima najviše zahteve, a kada je reč o vrsti vozila koja mogu da se kreću po njoj, to su električna, vozila na gas i vozila na gorivne ćelije.

Pročitajte još:

Prelazak na održivija prevozna sredstva nešto je na čemu države širom sveta sve više rade. Prisećanja radi, na nivou Evropske unije početkom ove godine doneta je i odluka o zabrani prodaje vozila na benzin i dizel od 2035. godine.

I u našoj zemlji se sve više ulaže u infrastrukturu koja podržava ovakva vozila, što potvrđuje i raspisan Javni poziv za zelene stanice sa elektropunjačima na auto-putevima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti