U Beču se briga o klimi nagrađuje besplatnim kartama za muzeje, pozorišta, koncerte

Foto-ilustracija: Unsplash (Joachim Pressl)

U bečkom muzejskom kvartu „Museums Quartier“ početkom nedelje predstavljen je pilot projekat koji objedinjuje zaštitu okoline, kulturu i digitalizaciju. Aplikacija „Kultur-Token“ ili „Token za kulturu“ će od 26. februara ove godine krenuti u probnu fazu s ciljem da građane uzornog ponašanja prema klimi nagradi besplatnim kartama za muzeje, pozorišta i koncerte.

„Ovaj projekat digitalizacije je ujedno i kulturni i ekološki projekat koji uključuje građane i samim tim je jedinstven u svetu“, izjavio je  prilikom predstavljanja aplikacije član gradske vlade Beča, odeljenja za finansije, privredu, digitalizaciju i internacionalne odnose, Piter Hanke.

Građani koji se, na primer, umesto za automobile odluče za javni prevoz, bicikle ili pešačenje sakupljaju bodove i „pune“ svoj token, pa kroz najviše kroz dve nedelje mogu da ostvare besplatne karte za događaje u nekoj od partnerskih institucija, u koje spadaju gradski muzej „Wien Museum“, pozorište „Volkstheater“, jedna od vodećih koncertnih dvorana u Evropi „Wiener Konzerthaus“ i muzejski kvart „Museums Quartier“.

Tokeni su vezani za korisnike i njihove uređaje i nisu prenosivi, a obračunavaju se na osnovu prebrojanih koraka i uštede emisija ugljen-dioksida.

Aplikacija je bazirana na blockchain tehnologiji i razvijena je u saradnji sa tehničkim univerzitetom „TU Wien“, bečkim institutom za visoke studije „IHS“ i univerzitetom „Konstanz“. Predviđa se da bi aplikacija najkasnije od jeseni ove godine mogla biti dostupna za šire mase.

Izvor: Eurocomm-PR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti