Turska želi više svojih kompanija u našem rudarstvu, energetici i OIE

Foto: Vlada Republike Srbije

Saradnja dve države u energetskom i rudarskom sektor, sa naglaskom na obnovljive izvore energije, bila je tema razgovora ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i novog ambasadora Turske u Srbiji Hamija Aksoja.

Ministarka Mihajlović je istakla da ima puno prostora za saradnju sa turskim kompanijama, dodavši da Srbija i Turska imaju dobre bilateralne odnose.

Ona je iskoristila priliku da podseti na to da su nedavno usvojena četiri nova zakona i da oni predstavljaju bazu za Zelenu agendu, dekarbonizaciju i energetsku tranziciju.

“Pored toga, Ministarstvo će uskoro predstaviti i Knjigu projekata u energetici i rudarstvu, čija procenjena vrednost iznosi približno 16 milijardi evra. Turkse kompanije su dobrodošle da investiraju i rade u Srbiji”, rekla je Mihajlović.

Aksoj je istakao da više od 1.200 turskih kompanija radi u Srbiji, ali da treba da ih bude više u energetskom i rudarskom sektoru.

“Želja nam je da zajednički razvijamo konkretne projekte u energetici i rudarstvu, posebno kada je reč o obnovljivim izvorima energije”, poručio je ambasador Turske.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti