Tube pasti za zube je bilo nemoguće reciklirati… sve do sada!

Ljudi već hiljadama godina unazad prepoznaju vezu između održavanja oralne higijene i zdravlja. S tim uzročno-posledičnim odnosom na umu su i izumeli odgovarajuće alate za pranje zuba slične modernim četkicama i prahove namenjene njihovom beljenju, čišćenju usne duplje i osvežavanju daha.

Veruje se da su još 5000 godina pre nove ere Egipćani stvorili preteču paste za zube. Ipak, sastojci egipatske pra-paste korišćene u navedene svrhe bili su različiti od onih u današnjim pastama. Da li biste se odvažili da zube perete mešavinom pepela volovskih kopita, spaljenih ljuski jaja i magmatske stene plovućac?

Ni ja!

Grci i Rimljani su, s druge strane, davali prednost nešto agresivnijim pastama za zube, sačinjenim od drobljenih kosti i školjki. Kinezi su u svoje dodavali so i različite biljke poput ženšena i nane.

I ovo su takođe vrlo neprimamljiva rešenja, ako mene pitate!

Početkom 19. veka je otpočeo proces osavremenjivanja smese za pranje zuba. Sapun i kreda postaju sastavne komponente pasti, koje su se skladištile u raznovrsnim posudama, pa čak i u staklenim teglicama.

Foto: Wikipedia/Sheffield Pharmaceuticals’ Private Archives

Poslednja decenija istog veka donosi revolucionarnu promenu, ali u drugom polju – kompanije su na tržište izbacile paste u tubama, prvobitno napravljene od lima i olova po uzoru na ambalažu u koju su se pakovale tempere za slikanje. Nestašica metala tokom Drugog svetskog rata je utrla put upotrebi plastike za proizvodnju tubi.

Najveći neprijatelji svojoj životnoj sredini smo mi sami – a plastika je samo jedno od sredstava kojim je uništavamo.

Ne samo da neodgovornim odlaganjem plastičnog otpada „kitimo“ drveće i prljamo okeane, već i sam nastanak plastike, u kom učestvuju i naftni derivati, ima negativan uticaj po planetu. Problem je mnogostruko veći ako to razarajuće dejstvo ne možemo, uslovno rečeno, da poništimo kroz reciklažu, što je slučaj sa tubama za paste za zube. Pardon! Što je bio slučaj sa tubama za paste za zube… do skoro.

Proizvođač artikala za oralnu higijenu „Kolgejt“ je nedavno saopštio da je trud njegovog istraživačkog tima da smisli alternativno reciklabilno pakovanje – urodio plodom. Pronalazak je tek jedan u nizu mnogih koje kompanija razvija sa ciljem da do 2025. sve proizvode pakuje na održiv, „zeleni“ način.

Tube će 2020. debitovati na tlu Severne Amerike, najpre kao „držači“ za „Kolgejtove“ prirodne paste, a u narednih pet godina će osvojiti njihovu čitavu proizvodnu liniju. Iako su na bazi plastike, upravo ih mogućnost reciklaže čini manje štetnim za naše okruženje. „Kolgejt“ će u budućnosti težiti da svoje dostignuće proširi i van kompanijskih okvira.

„Kada naša nova tuba bude potvrdila svoju vrednost među našim mušterijama, planiramo da ponudimo tehnologiju svim proizvođačima plastičnih tuba za široku paletu dobara“, izjavio je Džastin Skala, izvršni potpredsenik i vođa sektora za rast i strategije.

„Ohrabrujući druge da je koriste, mogli bismo da imamo još veći uticaj i da povećamo njenu dugoročnu održivost“, dodao je.

Pre nego što postanu uobičajen prizor na policama supermarketa širom sveta, pored „Kolgejta“, tube treba da zasluže priznanje i ostalih sličnih organizacija.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti