Počela grafička evidencija zemljišnih površina u Srbiji

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja započela je aktivnosti na uspostavljanju Sistema identifikacije zemljišnih parcela (LPIS), koji je jedna od najvažnijih komponenti Integrisanog sistema upravljanja i kontrole (IACS) svih direktnih plaćanja, kao i plaćanja iz mera ruralnog razvoja koja se odnose na površinu, a koji Srbija treba da uspostavi do kraja 2023. godine.

Foto: Uprava za agrarna plaćanja

U prvoj fazi se uz ekspertsku i finansijsku podršku EU (iz IPA nealociranih sredstava) sprovodi pilot projekat i LPIS se uspostavlja na osnovu karata korišćenjem geografskog informacionog sistema.

Glavni ciljevi pilot projekta, koji je započeo 22. janura i traje do 31. oktobra 2019. godine, su: određivanje referentne parcele za Srbiju, izrada metodologije, izrada projektnog zadatka i tehničke specifikacije za LPIS softver i LC (zemljišni pokrivač).

Zaposleni u Upravi za agrarna plaćanja su na osnovu kriterijuma najpre izvršili selekciju jedinica lokalne samouprave u kojima će se raditi pilot projekat. Odabrano je 10 opština: Novi Kneževac, Sečanj, Irig, Sremska Mitrovica, Gornji Milanovac, Požarevac, Golubac, Boljevac, Vlasotince i Leskovac, a u šest njih su određena i poljoprivredna gazdinstva koja učestvuju u projektu.

U digitalizaciji referentnih parcela uključeno je 147 poljoprivrednika.

Prikupljeni su neophodni podaci iz različitih registara (Republičkog geodetskog zavoda, registra poljoprivrednih gazdinstava, Republičkog zavoda za statistiku i dr.) i neophodne slike (ortofoto) iz različitih perioda.

U periodu od 20. do 31. maja održane su i radionice za predstavnike izabranih pilot opština o osnovama digitalizacije poljoprivredne parcele, a potom je urađena i digitalizacija parcela izabranih gazdinstava.

Trenutno se radi analiza dobijenih podataka, nakon koje će biti predložen najpogodniji model referentne parcele za Srbiju: katastarska parcela, poljoprivredna parcela, poljoprivredni blok i fizički blok, ili topografska parcela.

LPIS predstavlja grafičku evidenciju svih zemljišnih površina koje se koriste za poljoprivrednu proizvodnju.

Najvažniji ciljevi uspostavljanja LPIS je pravednija raspodela podsticaja po površini zemljišta koju poljoprivrednici koriste, kontrola podsticaja, kao i prikupljanje podataka o načinu korišćenja poljoprivrednog zemljišta koji će se koristiti za analitiku i statistiku poljoprivredne proizvodnje.

Za uspostavljanje LPIS potrebno je koristiti digitalne ortofotokarte (DOF) u razmeri 1:5000, digitalne katastarske planove, digitalni model terena (DMT) koji je nužan za definisanje pojedinih atributnih podataka, podaci iz registra prostornih jedinica; podaci iz registra poljoprivrednih gazdinstava i drugi podaci.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti