Beograd sanira posledice nevremena

Sve komunalne službe rade na otklanjanju posledica nevremena koje je u sredu zahvatilo Beograd, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Foto: Milisav Pajević

Nakon sastanka sa direktorima javnih preduzeća i šefovima komunalnih službi u Skupštini Grada Beograda, Vesić je istakao da se pokazalo da Grad Beograd dobro funkcioniše u situacijama poput jučerašnje, koje nisu uobičajene.

„Nevreme koje je zahvatilo Beograd bilo je najveće od katastrofalnih poplava 2014. godine“, rekao je Goran Vesić nakon sastanka koji je, kako je naveo, održan da bi se proverilo šta je noćas urađano na saniranju posledica jakog nevremena i podelili zadaci za današnji dan.

On je ukazao da nikada u novijoj istoriji, u tako kratkom intervalu, nije za 35 minuta palo toliko mnogo kiše u prestonici Srbije, što je napravilo dosta problema u funkcionisanju grada i dodao da je do jutros na terenu bilo oko 700 radnika različitih preduzeća koji su otklanjali posledice nevremena – iz „Gradske čistoće”, „Beogradskog vodovoda i kanalizacije”, „Zelenila – Beograd”, „Parking servisa”, „Beogradvoda”…

Vesić je ukazao da je JKP „Zelenilo – Beograd” imalo oko 70 prijava i da su njihovi radnici tokom noći uspeli da otklone drveće koje je palo na saobraćajnice, kao i sve grane koje su zaustavljale saobraćaj.

Zamenik gradonačelnika je naveo i da je dobijeno devet prijava za oštećenje automobila, koje će grad nadoknaditi tamo gde je reč o javnim površinima. On je dodao da je „Gradska čistoća” imala posla sa oko 42 podzemna kontejnera, koji su kupljeni pre pet godina i koji su se otvorili tokom oluje.

„Svi oni su sanirani – naveo je Vesić, dodajući da će „Beogradski vodovod i kanalizacija”, zajedno sa radnicima „Gradske čistoće”, čistiti šahtove i slivnike gde se nakupilo dosta mulja i peska.

„Danas ćemo završiti taj posao kako tokom novih padavina, koje se očekuju tokom dana, slivnici ne bi bili zapušeni“, poručio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika najavio je radove i u delovima grada koji se smatraju kritičnim i gde se čak i prilikom manjih padavina od jučerašnjih skuplja i teže otiče voda.

Vesić je istakao da tokom jučerašnjeg nevremena nije radilo 96 semafora jer nije bilo struje, ali je rekao da je većina popravljena tokom noći.

„U ovom trenutku ne radi 13 semafora“, ukazao je Vesić i najavio da će svi semafori biti popravljeni do 15 sati i stavljeni u funkciju.

Pored toga, kao je naveo, „Beograd-put” i „Putevi Beograda” kontrolišu puteve, a radiće se i na rekonstrukciji ulica u kojima je pričinjena šteta.

Budući da se narednih dana najavljuju nove padavine, Vesić je pozvao građane da slušaju uputstva javnih službi o tome kako da se ponašaju i najavio da će gradske službe nastaviti danas da rade na saniranju posledica.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti