Javni poziv za Program podsticajnih mera za oblast turizma u Crnoj Gori

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore raspisali su Javni poziv za Program podsticajnih mera za oblast turizma u vrednosti od 800.000 evra.

Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Mere bi trebalo da doprinesu unapređenju turističke ponude, povećanju prihoda u turizmu, produžetku sezone i povećanju zaposlenosti stanovništva.

Korisnici, među kojima su građani, seljani, privredna i sportska društva, pravna lica, nevladine organizacije, udruženja, lokalne turističke organizacije, moći će da apliciraju za nepovratna sredstva u šest oblasti u narednih 21 dan koliko traje poziv.

Državni sekretar za turizam u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović naglasio je da prioritet imaju projekti koji se realizuju u pred i post sezoni, kako bi ostvarili cilj da Crna Gora bude celogodišnja turistička destinacija.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić, pozvala je sve zainteresovane da se prijave na program mera ceneći da itekako utiču na kvalitet turističke ponude ali i na život domaćeg stanovništva koje realizuje projekte.

Generalni direktor Direktorata za turistički razvoj i turističku destinaciju Ćazim Hodžić posebno je ukazao na značaj mera kojima se sufinansira ponuda seoskih domaćinstava, kojih je danas 90 registrovanih u Crnoj Gori.

Podizanje kvaliteta usluga u seoskim domaćinstvima jedna je od dve stavke prve podsticajne mere koja se odnosi na razvoj inovativnih turističkih proizvoda koji obogaćuju ponudu.

Kako je pojasnio rukovodilac Direkcije za praćenje i razvoj manifestacija Nikola Ražnatović prva mera iznosi 190.000 evra.

Druga mera predstavlja sufinansiranje organizovanja udruženja izdavalaca privatnog smeštaja, dok je treća predviđena za organizovanje manifestacija i iznosi 275.000 evra.

Četvrta mera odnosi se na razvoj MICE (biznis) turizma, što će se sufinansirati do iznosa od 50.000,00 evra. Peta mera je namenjena promociji destinacije putem međunarodnih događaja u inostranstvu.

Novitet je mera broj šest koja se odnosi na podršku subjektima koji promovišu tradicionalnu crnogorsku kuhinju i proizvode u Crnoj Gori i inostranstvu, za šta je namenjeno 15.000 evra.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti