Tri nosoroga dnevno ugine zbog krivolova

Odeljenje za zaštitu životne sredine južne Afrike saopštilo je da je tokom 2016. godine u zemlji ubijeno 1.054 nosoroga. Ovaj podatak pokazuje pad u odnosu na 2014. godinu, kada je ubijeno 1.215 nosoroga i 2015. godinu, kada je ubijeno 1.175 nosoroga. WWF Srbija je saopštila ovaj izveštaj.

Dodatni napori koji su sprovedeni u Nacionalnom parku Kruger, jednom od najvećih afričkih rezervata i doma najveće svetske populacije belog nosoroga.

Dr Džo Šo programski menadžer za nosoroge u Južnoj Africi, komentariše: „Prošla je decenija od prvog porasta krivolova u južnoj Africi i ogroman napor je uložen u zaštitu nosoroga. Teret na onima koji rade na rešavanju ovog problema u regionu je ogroman.

Posvećeni zaštitari prirode branili su divlje životinje, uz veliki lični trošak. Dok vojni stil intervencija može obezbediti pobedu u kratkom roku, dugoročno rešavanje problema podrazumeva velike finansijske i društveno-ekonomske troškove kako za ljude koji žive u blizini zaštićenih područja tako i za organizacije koje se bave zaštitom prirode.“

Dr Margaret Kinerd, šefica odseka za divlje životinje u centralnoj kancelariji WWF-a ističe: „Ne možemo pobediti u borbi protiv krivolova bez rešavanja zahteva za proglašenje nezakonitosti upotrebe roga nosoroga. Nedostatak globalne akcije za kontrolu međunarodne ilegalne trgovine divljim životinjama onemogućuje rad ljudi koji štite nosoroga na terenu.

Pored toga što se preduzimaju napori protiv krivolova na nacionalnom nivou, moramo oštrije sprovoditi zakone i krivično goniti ljude umešane u trgovinu i upotrebu roga nosoroga, posebno u zemljama gde su njihovi kupci, kao što je Vijetnam.

„Korupcija nastavlja da ometa napore na svim nivoima. Ove godine će se realizovati konkretnija partnerstva između udruženja za zaštitu prirode i agencija za borbu protiv korupcije, kako bi se produbilo razumevanje korupcije i osmislile strategije za njeno ublažavanje.“

Izvor: wwf.rs

V.Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti