Trećina protivgradnih stanica automatizovana, dovoljno raketa za odbranu od grada

Foto-ilustracija: Pixabay

Posle nekoliko dana pravih letnjih temperatura stiglo je upozorenje na moguće vremenske nepogode sa pojavom grada i olujnog vremena tokom dana. Načelnik Centra za odbranu od grada Zoran Babić kaže da su protivgradne stanice opremljene sa dovoljnim brojem raketa.

Sezona odbrane od grada počela je pre mesec dana, a prethodnih godina štete od grada bile su ogromne. Osim objekata najviše su stradale poljoprivredne kulture.

„U punoj su pripravnosti za nadolazeće nepogode koje su najavljene za danas. Imo sasvim dovoljan broj raketa, i u svakoj stanici se nalazi 9 do 14 raketa“, rekao je Babić.

Da bi se povećala efikasnost krenulo se u automatizaciju rada, i u Centru za odbranu od grada očekuju da je završe u narednih pet godina.

Problema je bilo prvenstveno u vezi sa nadoknadom za strelce ali, kako kaže Babić, imaju odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom.

Do sada je oko 350 stanica automatizovano a 900 stanica dejstvuje sa strelcima. Ipak, ne postoji 100-procentna zaštita, ono što nauka može da pruži je 50 do 70 odsto“, rekao je za RTS načelnik Centra za odbranu od grada Zoran Babić.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti