Tradicionalna akcija čišćenja dna Savskog jezera

Foto: Grad Beograd

Tradicionalna akcija podvodnog čišćenja Savskog jezera, koju organizuje Sekretarijat za zaštitu životne sredine sa Klubom podvodnih aktivnosti „Beograd”, počela je na Adi Ciganliji.

Prema rečima sekretarke za zaštitu životne sredine Ivane Vilotijević, tokom prvog dana akcije izvučeno je pet džakova otpada.

„Sekretarijat za zaštitu životne sredine sa Klubom podvodnih aktivnosti „Beograd” u ovoj akciji učestvuje od 2012. godine.

Ovom akcijom se otklanjaju posledice nesavesnog ponašanja naših sugrađana prema životnoj sredini.

Poslednjih godina svest građana je sve veća. Na početku, kada je sekretarijat počeo da učestvuje u ovoj akciji, ronioci su pronalazili razne vrste otpada, uključujući veš-mašine, kolica za bebe, gume ili tepihe.

Sav otpad koji se nalazi u jezeru jeste naš otpad, jer smo ga sami stvorili. Svi analizirani uzorci pokazuju kvalitet vode drugog stepena, što govori o tome da je voda vrlo čista“, rekla je Vilotijevićeva.

Foto: Grad Beograd

Predsednik Kluba podvodnih aktivnosti „Beograd” Milorad Đukić je istakao da se čišćenje ove godine obavlja nakon završetka sezone, uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine i JP „Ada Ciganlija”.

„Jezero trenutno nije idealno za ronjenje, jer je mutnije zbog kiše, a i trave ima dosta. Iako prilikom čišćenja uglavnom nalazimo ambalažu, važno je istaći da je situacija sve bolja i da je otpada sve manje“, rekao je Đukić.

Sredina jezera je čista i ima obilje živog sveta, objasnio je on i dodao da će današnji zaron trajati sat vremena.

„Roniće četiri para, odnosno osam ronilaca. Ada je naše more i zato je pazimo i čistimo“, zaključio je Đukić.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti