Uspešno dvanaesto podvodno čišćenje Savskog jezera na Adi Ciganliji

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prisustvovao je proteklog vikenda dvanaestoj po redu ekološkoj akciji podvodnog čišćenja Savskog jezera na Adi Ciganliji u Beogradu, u kojoj su učestvovali ronioci ronilačkih klubova, MUP-a i Vojske Srbije.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar je naglasio punu podršku ovoj akciji koja niz godina doprinosi razvoju svesti naših sugrađana o čistoj i zdravoj životnoj sredini i popularizuje zdrave ekološke navike. On je izrazio očekivanje da će i ove godine biti sakupljeno manje smeća sa dna Savskog jezera nego ranijih godina, što će potvrditi da ekološke akcije i napori koji se ulažu u jačanje svesti javnosti daju rezultate. Nekada smo sa dna Savskog jezera vadili auto-gume i šporete, a sada je tog smeća sve manje, istakao je ministar, što dokazuje da smo napredovali, i da Srbija krupnim koracima kreće ka tome da se veoma ozbiljno pozabavi životnom sredinom.

On je ukazao da je akcija čišćenja dna Savskog jezera važna jer ujedno ukazuje i na neophodnost očuvanja vode kao najznačajnijeg resursa. „Voda je paradigma dobre zdrave životne sredine, i suština borbe za životnu sredinu jeste u vodi“, istakao je, i dodao da je cilj, i ujedno glavni rezultat Ministarstva bio rešavanje pitanja zagađenja voda. Trivan je rekao da je tokom dvogodišnjeg rada Ministarstvo, uz sve postojeće teškoće, uspelo dostići preko 26 gotovih projekata za sisteme za preradu otpadnih voda od oko 350, koliko je potrebno u Srbiji. To je samo početak, naglašava Trivan, jer veliki petogodišnji investicioni plan imaće u fokusu i izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda, što će biti početak ekološki sređene Srbije. Srbija je zemlja u regionu sa najmanje površinskih autohtonih voda, što je još jedan razlog više da povedemo računa o tome kako se odnosimo prema vodi koja je globalno ugrožen planetarni resurs, istakao je Trivan.

Ministar je zahvalio roniocima koji godinama učestvuju u ovoj ekološkoj akciji, ukazao da je doprinos ovakvih organizacija, nevladinog sektora i medija dragocen u menjanju svesti, i pozvao građane da menjaju svoje navike i svoj odnos prema životnoj sredini.

Đorđe Višacki, generalni sekretar Olimpijskog saveza Srbije rekao je nemamo drugu planetu, i zato moramo čuvati životnu sredinu, naročito vodu kao resurs. Vode Beograda su dragulj koji nema mnogo gradova u svetu, i zato svi moramo da odgovornim odnosom doprinesemo čistoj i zdravoj životnoj sredini, naglasio je.

Božana Ostojić, predsednica Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije (SOPAS), koji je član Svetske ronilačke federacije (CMAS), i predsednica komisije za ekologiju i održivi razvoj Olimpijskog Komiteta Srbije, navela je da je akcija podvodnog čišćenja Savskog jezera veliki finale ekološkog projekta koji je obuhvatio podvodno čišćenje jezera Ćelije kod Kruševca, jezera kod Bele crkve i Zavojskog jezera kod Pirota. Voda je resurs bez kojeg nema života, naglasila je, i izrazila očekivanje da će imati uticaj na svest građana da se drugačije ophode prema otpadu pre svega, i doprinesu uređenijoj i zdravijoj Srbiji.

U akciji podvodnog čišćenja Savskog jezera koja je realizovana u organizaciji SOPAS-a, Olimpijskog komiteta Srbije (OKS), i u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i ronilačkim klubom „Kalipsoˮ, zbog mera u uslovima pandemije virusa kovid 19 učestvovalo je 65 ronilaca, nešto manje nego proteklih godina.

Partner SOPAS-a u ekološkom projektu podzemnog čišćenja četiri lokacije u Srbiji je kompanija „Henkel“, koja se pridružuje ovakvim organizacijama u podizanju svesti pojedinaca kako mogu da doprinesu životnoj sredini.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti