Toyota na solarni pogon

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexander Londoño)

Japanski proizvođač automobila Toyota eksperimentiše sa hibridnim modelom Prius na solarni pogon koji bi anulirao potrebu za punjenjem električnih automobila na posebnim stanicama, a inspiraciju su našli u novim, tankim solarnim pločama za satelite.

U projektu koji je finansirala japanska Vlada, inženjeri ove kompanije postavili su solarne panele na haubu, krov, zadnje staklo i bočne elemente karoserije kako bi utvrdili koliko struje mogu da proizvedu iz energije sunca.

Struja iz solarnih panela ide direktno u pogonsku bateriju, što znači da se automobil može puniti i u vožnji i parkiran. Tokom sunčanih dana paneli mogu proizvesti dovoljno struje za prelazak razdaljine od 56 kilometara. Poređenja radi, prosečni Amerikanac dnevno pređe 47 kilometara, prema istraživanju američkog Udruženja za bezbednost saobraćaja.

Rezultat je znatno lošiji u slučaju oblačnog vremena, ali i prevelikih vrućina. U takvim uslovima, u stvarnoj vožnji, automobil bi se morao zaustaviti i puniti na električnim punjačima.

Same solarne ćelije su izuzetno tanke, svega 0,03 milimetra, što znači da su dovoljno savitljive da se prilagode karoseriji automobila. Inženjeri su morali da formiraju izolacionu zonu između stakla, odnosno karoserije, i panela, kako bi ih zaštitili, tako da je debljina modula solarnih panela u stvarnosti ipak oko 1 centimetar.

U gepeku testonog automobila nalaze se baterije za solarne panele, čime se težina vozila povećava za oko 80 kilograma. Najveći je izazov smanjiti težinu baterija, ali i izuzetno velike troškove, rekao je vodeći inženjer kompanije Toyota na projektu Satoši Šizuku, dodajući da će model postati komercijalan verovatno tek za nekoliko godina.

Izvor: Energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti