Tinejdžer iz Gane napravio solarni motocikl od drveta

Foto: Jutjub skrinšot / Efo Salesi

Uprkos oskudnom izboru materijala i nedostatku finansijskih sredstava, jedan mladić iz Gane napravio je funkcionalni motocikl na solarni pogon i to – od drvenih ostataka koji bi inače bili iskorišćeni za potpalu.

Ovoga puta su znanje i umeće bili presudni za uspešan projekat, a tinejdžer po imenu Semjuel brzo je postao slavan na internetu.

On je bez ičije pomoći dizajnirao i napravio drvenog dvotočkaša koji, osim solarnih panela ima još i svetla, zvonce, pa čak i muziku. Njega je na ulici najpre zapazio prolaznik, a video koji je tom prilikom zabeležio ubrzo je postao viralan.

Pre nekoliko dana je kratak dokumentarac o njemu objavio i aktivista Efo Salesi koji poziva da se ovakvi pojedinci ne ignorišu, već da im se omoguće sredstva za obrazovanje i napredak u karijeri, piše Dizajnbum (Designboom)

Semjuel objašnjava da je isprva želeo da napravi električni automobil, no finansijske mogućnosti presudile su drugačije pa je pažnju usmerio na električni motocikl.

Iskoristio je 20 baterija za mobilne telefone, a motor je izvadio iz majčine šivaće mašine. Ovaj ambiciozni mladić kaže da je novac namenjen za hranu ponekad koristio kako bi kupio delove za svoj projekat, ali ne i neophodne alate, pa je tako često bio primoran da drvo seče nožem.

Iako tek sedamnaestogodišnjak, Semjuel je ispoljio izuzetan nivo ekološke svesti pa navodi da se za solarni pogon odlučio jer zagađenje predstavlja veliki problem koji uzrokuje brojne bolesti. Drveni dvotočkaš se može puniti solarnom energijom i priključkom na punjač, a Semjuel navodi da baterija može trajati i do nedelju dana.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti