Telefonski razgovori između Srbije i Rusije o projektu „Južni tok“

liberalizacija tržišta gasa

Predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić razgovarao je 7. decembra 2014. godine sa predsednikom Rusije gospodinom Vladimirom Vladimirovičom Putinom o gasovodu „Južni tok“.

U telefonskom razgovoru gospodin Nikolić je istakao da bi obustavljanje „Južnog toka“ imalo veliki uticaj na energetsku stabilnost Srbije. On je dodao i da bi u Srbiju bilo potrebno uvesti Toling sistem. Takođe je izneo predlog da se obezbedi snabdevanje gasom hemijske industrije po povoljnijim cenama.

Sledećeg dana premijer Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić razgovarao je sa ruskim premijerom gospodinom Dmitrijem Medvedovim i istakao da je obustavljanje projekta „Južni tok“ veoma teška vest za Srbiju. Gospodin Medvedev je izjavio da je projekat obustavljen zbog toga što zemlje Evropske unije nisu sarađivale na njegovoj realizaciji.

Podsetimo, predsednik Rusije gospodin Vladimir Vladimirovič Putin 1. decembra 2014. godine izjavio je da će izgradnja gasovoda „Južni tok“ biti obustavljena ako se Evropska unija protivi realizaciji ovog projekta i da će se umesto njega graditi gasovod između Rusije i Turske.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti