Ukrajina će dobiti ruski gas od 11. decembra

Ukraine Russia Gas

Portparol ukrajinske kompanije „Ukrtransgas“ gospodin Maksim Beljavski izjavio je da će Rusija od 11. decembra 2014. godine početi da isporučuje Ukrajini gas.

Predstavnici ruske kompanije „Gasprom“ potvrdili su da su dobili avans u iznosu od 378 miliona dolara za milijardu kubika gasa koji će biti isporučeni u decembru ove godine.

Ministar energetike Ukrajine gospodin Volodomir Demčišin izjavio je da Ukrajina troši oko 200 miliona kubnih metara gasa dnevno. Kako je istakao, od toga Ukrajina proizvodi oko 55 miliona kubnih metara gasa, 120 miliona dolazi iz rezervi, dok se ostatak nabavlja zahvaljujući reverzibilnom toku gasa iz evropskih zemalja.

Podsetimo, 29. oktobra 2014. godine počeli su pregovori između Rusije, Ukrajine i Evropske unije o snabdevanju gasom koji su uspešno završeni 30. oktobra 2014. godine. Tada je evropski komesar za energetiku gospodin Ginter Etinger izjavio da će Ukrajina otplatiti dug za gas Rusiji koji iznosi 3,1 milijardu dolara, kao i 1,5 milijardi avansa za buduće snabdevanje. Za otplatu ovog duga garantovaće Evropska unija i međunarodne finansijske institucije.

Nakon toga, premijer Rusije gospodin Dmitrij Medvedev potpisao je 1. novembra 2014. godine dekret kojim se Ukrajini obezbeđuje popust na gas. Dekretom je predviđeno da će Ukrajina imati popust od 100 dolara na 1000 kubika gasa, ako cena za ovu količinu bude 333,3 dolara ili više.

Popust je dat na ime izvoznih carinskih taksi, a važiće od 1. novembra 2014. godine do 31. marta 2015. godine.

Sandra Jovićević

foto: rtv.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti