TE “Kostolac” dobija novi dimnjak

TE kostolac

U termoelektrani “Kostolac” u bloku B započeli su radovi na izgradnji novog dimnjaka u okviru prve faze revitalizacije ove termoelektrane u kojoj će biti izgrađeno postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova.

Na dubini od preko 25 metara počelo je postavljanje snažnih stubova-pilona. Do sada je postavljeno 203 pilona, a u narednim danima biće postavljeno svih 360. Nakon toga neophodno je izvršiti testiranje šipova, a potrebna je i povoljna procena tehničke kontrole u vezi gornje strukture apsorbera, kako bi se izgradnja šipova apsorbera mogla završiti.

Ovaj dimnjak će imati posebne dimne cevi za svaki od blokova, koje će biti izgrađene od plastike koja će biti ojačana staklenim vlaknima. U kanalima dimnog gasa biće postavljeni elementi koji uklanjaju vlagu iz struje dimnog gasa. Ova vlaga će se prikupljati i ponovo vraćati u apsorber.

Novi dimnjak će biti visok 200 metara, a prečnik svake dimne cevi iznosiće 7 metara. Radove na izgradnji izvodi kineska kompanija “CMEC” (China Machinery Engineering Corporation).

Podsetimo, prva faza revitalizacije termoelektrane Kostolac započela je u februaru ove godine, dok je vrednost projekta oko 112 miliona evra, a druga faza revitalizacije biće započeta krajem ove godine. Kada revitalizacija bude završena očekuje se da će blok B1 termoelektrane “Kostolac” raditi po svim ekološkim standardima koje je propisala Evropska unija. Revitalizacijom ovog bloka će se smanjiti i emisija štetnih gasova što će doprineti smanjenju zagađenja životne sredine.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti