„Organska cigla“ kao građevinski materijal

rsz_mushroom_tower

Nedavno je na izložbi MoMA PS1 u Njujorku predstavljena prva struktura na svetu, Hy-Fi kula u Kvinsu, koja je u potpunosti napravljena od pečuraka. Ovu kulu napravio je biro “Living”, na čelu sa arhitektom i idejnim tvorcem ove građevine gospodinom David Benjamin.

Gospodin Benjamin je na ovu ideju došao zbog toga što i zgrade, kao i pečurke, predstavljaju složene ekosisteme. Nekoliko godina istraživao je biologiju, dizajn i računarstvo i eksperimentisao sa različitim načinima na koje mogu da se iskoriste biološki organizmi.

Sa start-up kompanijom “Ecovative”, njegov biro “Living” razvio je cigle od micelijuma koje su izdržljive i vodootporne. Ove cigle napravljene su od smeše iseckanih stabljika kukuruza, konoplje i micelijuma koja je izlivena u kalupe za cigle , a potrebno je oko 5 dana da izraste u čvrst građevinski materijal pogodan za izgradnju.

Arhitekta David Benjamin izjavio je da je Hy-Fi kula u Kvinsu prva struktura na otvorenom koja je napravljena od micelijuma, i da bi trebalo da traje oko tri meseca. Takođe je dodao da neće biti problema prilagoditi materijal da bude izdržljiviji kako bi mogao biti iskorišćen za izgradnju stalnih struktura.

MoMA PS1 kroz jednogodišnji Young Architects Program omogućava mladim arhitektama da razviju kreativan projekat koji će biti predstavljen na ovoj izložbi, a koji uključuje zaštitu životne sredine, održivost i reciklažu.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti