“Morgan Stanley” planira izvoz metana iz SAD-a

rsz_morganstanley

“Morgan Stanley”, jedna od najvećih američkih investicionih banaka, ima u planu da izgradi postrojenje za izvoz američkog komprimovanog prirodnog gasa (metana).

Postrojenje bi trebalo da bude izgrađeno u blizini američkog grada Friport (Freeport) u Teksasu, a godišnje bi trebalo da se isporuči oko 60 milijardi metara kubnih ovog gasa.

Procenjeno je da će izgradnja ovog postrojenja koštati između 30 i 50 miliona dolara, a planirano je da bude završeno za oko godinu dana.

Gas bi trebalo da se isporučuje zemljama sa kojima Sjedinjene Američke Države imaju sklopljen ugovor o slobodnoj trgovini, kao što su Panama, Gvatemala, Dominikanska Republika, Salvador, Honduras, Kostarika.

Američka investiciona banka “Morgan Stanley” je još u maju ove godine podnela zahtev za izgradnju ovog postrojenja Odboru za fosilnu energiju pri američkom Ministarstvu energetike, ali još uvek nije dobila odgovor.

Inače, ova banka jedan je od dve investicione banke na svetu kojoj je dozvoljena izgradnja i vođenje ovakve infrastrukture.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti