Tanja Petrović: Zagađenja vode, vazduha i zemljišta zahtevaju sistemski pristup

Stanje životne sredine u Srbiji, važan je faktor u pripremama za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji u delu koji se odnosi na poglavlje 27.

Predstavnici organizacija civilnog društva iz Niša, smatraju da je situacija zabrinjavajuća, posebno u oblastima zagađenja vazduha, prečišćavanja otpadnih voda i upravljanja otpadom.

Postoje problemi u gotovo svim oblastima koje je potrebno regulisati do otvaranja poglavlja 27. Uklanjanje divljih deponija i upravljanje otpadom prednjače.

Tanja Petrović, predstavnica Koalicije 27 i Mladih istraživača Srbije ističe da sve vrste zagađenja vode, vazduha i zemljišta zahtevaju sistemski pristup.

Praćenje zagađenja vazduha ima dodatni problem u vidu nedovoljnog broja mernih stanica, ali je ono direktno povezano sa klimatskim promenama pa će tako biti i rešavano.

– Za svaku od oblasti koje obuhvata zaštita životne sredine a to su pored ostalih i zaštita od hemijskog otpada, buka, zaštita prirode i industrijsko zagađenje potrebno je obezbediti adekvatne projekte koji će omogućiti i korišćenje sredstava iz predpristupnih fondova, kaže Nemanja Milović, sekretar Koalicije 27.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti