Stotine morskih vrsta biće primorano da emigrira zbog klimatskih promena

Foto: pixabay

Na stotine vrsta riba i drugog morskog sveta će biti primorano da migrira na sever kako bi pobegli od efekata klimatskih promena.

Ovom pojavom industrija ribarenja biće ugrožena širom sveta.
Morska stvorenja su veoma osetljiva na promene temperature vode i kako se ona zagreva, živi svet se pomera u predele gde im temperatura više odgovara.

Ribari u Velikoj Britaniji i u drugim delovima sveta već prijavljuju promene u količini riba u morima.

U novom istraživanju objavljenom u naučnom magazinu PLOS ONE, naučnici su predvideli odgovor skoro 700 morskih vrsta koje žive u morima oko Severne Amerike, na buduće zagrevanje vode.
Pretpostavlja se da će različite vrste imati različite odgovore na promene, ali studija predviđa da će dve trećine vrsta koje su izučavane biti primorane da migriraju i do 1000 km od predela koje trenutno nastanjuju.
Među ovima su i za ekonomiju najbitnije vrste kao što su bakalar, morski bas i kraljevska kraba.
„Već znamo da promena lokacije nekih vrsta riba od nekoliko stotina kilometara može poremetiti rad ribarnica,“ rekao je predvodnik studije doktor Dđejm Morli, morski biolog na Univerzitetu Rutgers. „Ovo istraživanje pokazuje da će se ova pomeranja vrsta desiti širom kontinenta tokom čitavog 21 veka.“

Doktor Morli i njegov tim koristili su 16 tipova klimatskih modela koji uzimaju u obzir i visoke i niske nivoe gasova staklene bašte kako bi projektovali buduće zagrevanje mora. Modeli sa niskim nivoima gasova staklene bašte osmišljeni su prema ciljevima Pariskog sporazuma. Ove informacije su onda kombinovane sa dosadašnjim saznanjima o raznim vrstama i njihovim preferencijama temperature. Ako se trend ispuštanja ovih štetnih gasova nastavi kao i do sada, dve trećine vrsta moraće da emigrira tri puta dalje nego što bi to bio slučaj u scenariju sa niskim stopama ispuštanja gasova staklene bašte u atmosferu.

„Ako ste ribar u Severnoj Karolini i morate da putujete 300 ili 400 kilometara više kako biste hvatali ribu, u velikom ste problemu,“ rekao je profesor Malin Pinski, ekolog sa istog univerziteta.
Rezultati ove studije poklapaju se sa rezultatima drugih studija koje su izučavale uticaj globalnog zagrevanja na Severno more.

Ove promene neće samo uticati na ljubitelje ribljeg mesa, već na čitave ekosisteme. Ribe nemaju sposobnost regulacije telesne temperature stoga će kako se voda zagreva biti primorane da menjaju svoje stanište. Porast temperature mora je samo jedan od niza aspekata koje klimatske promene donose morima, i dalje se ne zna tačno kakav će odgovor morskog sveta biti na porast kiselosti vode, nedostatak hrane i potrebno je sprovesti ozbiljnija istraživanja koja će nam pomoći koliki će uticaj imati klimatske promene na svetska mora. Ono što do sada znamo jeste da će te promene biti velike i nepovoljne po živi svet i da je pod hitno neophodno da se borba protiv klimatskih promena intezivira.

Milan Zlatanović

Izvor: Independent

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti