Svilanović: Zapadni Balkan daleko od ciljeva i standarda iz Pariskog sporazuma

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović rekao je danas u Skoplju da je region Zapadnog Balkana daleko od ciljeva postavljenih Pariskim sporazumom o klimi, a da Evropska unija trenutno radi na podizanju nivoa standarda da bi bila u skladu s tim sporazumom.

Foto: Wikipedia/Babic R.

Svilanović je rekao da je evropski cilj da se do 2030. emisija štetnih gasova smanji za 40 odsto i da se za po 32 odsto uvećaju energetska efikasnost i upotreba obnovljivih izvora energije.

Prema njegovim rečima, sve zemlje regiona su daleko od standarda, iako je u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori nešto bolje stanje u oblasti upotrebe obnovljivih izvora.

Za treći ministarski panel o životnoj sredini i klimatskim promenama na Zapadnom Balkanu pripremljena je deklaracija o ispunjavanju standarda i Svilanović je izrazio nadu da će ona uskoro biti usvojena.

Ipak, on je naveo i da je proces prilagođavanja standardima skup proces za koji zemlje regiona nemaju sredstava.

„Ja stalno govorim o novcu zato što ga nema, ali istovremeno mislim da to ne sme da bude opravdanje ili izvinjavajuća okolnost da se ne uradi ono što može“, naveo je Svilanović.

Kako je rekao, region bi trebalo ozbiljno da razgovara o izvorima energije i da bi trebalo „hrabrije“ krenuti u proces konverzije termoelektrana, kako one više ne bi koristile ugalj, već gas ili biomasu.

Svilanović je naveo da je ideja RCC da se ministri redovno okupljaju kako bi usklađivali ciljeve i politike u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, jer se tako radi i u EU.

„Nema granica među nama kada je u pitanju životna sredina i tu je regionalna saradnja bitna“, izjavio je on.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti