Ministar Trivan sa ambasadorom Japana o saradnji u zaštiti životne sredine

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Japana u Srbiji Đinići Marujama ocenili su da je saradnja Srbije i Japana u oblasti zaštite životne sredine veoma uspešna i ukazali da je u zajedničkom interesu da se ona nastavi i unapredi.

Ministar i ambasador su ocenili da su značajni i korisni projekti japanske Vlade i ulaganja u zaštitu životne sredine u Srbiji,  posebno oni koji se realizuju u opštinama jer doprinose rešavanju komunalnih problema i unapređuju životnu sredinu i ukupan život stanovništva  u tim lokalnim zajednicama.

Ministar Trivan je ukazao na značaj istorijske posete premijera Japana Srbiji koja je doprinela ukupnoj saradnji dve zemlje i otvorila vrata investitorima. Ministar je iskazao veliku zahvalnost na solidarnosti i značajnoj finansijskoj, materijalnoj i tehničkoj pomoći koju Srbiji kontinuirano pruža Japan.

„Dostizanje međunarodnih ekoloških standarda Srbiji je važno ne zbog Evropske unije već zbog naše zemlje i zdrave životne sredine za njene građane. Važna nam je i korisna pomoć i podrška Vlade Japana ali i investicije i transfer znanja i primena najboljih tehnoloških rešenja  u zaštitu životne sredine, pre svega u za nas prioritetne  sektore, kao što su prerada otpadnih voda, otpada i kvalitet vazduha“, rekao je Trivan.

Zajednički je ocenjeno da je u obostranom  interesu sprovođenje projekata koji unapređuju mere zaštite životne sredine, kao što je projekat izgradnje deponije u Vinči, koji je ekolooški, investicioni i razvojni, jer rešava gorući ekološki problem Beograda i Srbije i otvara moćnosti zapošljavanja  a u čijoj realizaciji, uz francusku kompaniju SUEZ učestvuje i japanska kompanija Itoču.

Ambasador Majujamaje je ukazao da je Japan je prijatelj Srbije i njenih građana i da će Vlada Japana nastaviti da pruža podršku našoj državi, njenom razvoju a posebno u očuvanju životne sredine.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti