Struja od decembra ipak skuplja

Gostujući u jutarnjem programu Radio televizije Srbije, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je potvrdio da će od 1. decembra cena električne energije u Srbiji skočiti za 3,9 odsto. Ministar je ocenio da se poskupljenje neće značajno odraziti na kućne budžete i da je ono opravdano, kao i da se nalazi ispod zahteva opravdanih troškova energetskih kompanija.

Foto-ilustracija: Unsplash (Taner Ardali)

„Mi smo zaista dugo vagali i odlučili da povećanje bude minimalno“, izjavio je on tom prilikom i dodao da će struja u našoj zemlji, i nakon rasta cene, ostati jeftinija u odnosu na struju u komšijskim zemljama, članicama Evropske unije i u ostatku Evrope.

Podsetio je da je cena električne energije u Srbiji 7,2 odsto niža nego u Severnoj Makedoniji; 18,9 odsto niža nego u Bugarskoj; 24 odsto niža nego u Albaniji;  35,8 odsto niža nego u Bugarskoj; 40,6  odsto niža nego u Crnoj Gori; 70,97 odsto niža nego u Hrvatskoj i 122 odsto niža nego u Sloveniji.

Međunarodni monetarni fond je, po okončanju nedavne posete našoj zemlji, ponovio zahtev za poskupljenjem struje i reviziju njene cene opisao kao neophodnu „kako bi se obezbedio povraćaj celokupnih troškova“. Pored povećanja cene električne energije, oni su zatražili i depolitizaciju Elektroprivrede Srbije i energetske politike uopšte. Iako su predstavnici ovog fonda pohvalili dobre ekonomske rezultate Vlade Srbije, naveli su da strukturalne reforme u određenim oblastima i dalje izostaju i kasne.

Kilovat-čas kod nas trenutno košta košta sedam evrocenti. Uprkos tome što je među jeftinijim u Evropi, našim građanima na račune za struju odlazi oko 5 odsto kućnog budžeta, što je jedna od najviših stopa na kontinentu.

Prema Antićevim rečima, električna energija za industriju neće poskupljivati.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti