STIGAO TESLIN MODEL 3: Prekretnica za dalji razvoj eko-mobilnosti

Foto: Tesla / Facebook

Kompanija Tesla od svog osnivanja obećava savršen elektromobil za široku upotrebu, a u petak je taj automobil napokon stigao.

Pre isporuke prvih 30 automobila Model 3 zaposlenima u kompaniji u Kaliforniji, saobraćajni ekspert Business Insidera, Matthew DeBord, kratko je testirao „najnoviji automobil budućnosti“. Pre toga, imao je priliku da testira sva Teslina vozila, za koja tvrdi da su ga zadivila, ali, kako kaže, „Model 3 je nešto posebno“.

Novi model u premium izdanju ima autonomiju od 500 kilometara, za dostizanje brzine od 0 do 96 km / h potrebna mu je 5,1 sekunda, unutrašnjost je minimalistička, prekrivena kožom i drvetom. Kontrolnu tablu zamenio je središnji ekran na dodir, a krov je skoro potpuno staklen.

Za Model 3 ne postoji ključ, već se za zaključavanje i otključavanje koristi aplikacija na mobilnom telefonu. Kao rezerva služi „ključ“ veličine kreditne kartice koji se aktivira prislanjanjem na spoljni deo vrata vozača.

Foto: Tesla / Facebook

Volan ima par točkića koji služe za podešavanje retrovizora, kao i kontrolu funkcija audio sistema. Automobil poseduje dve poluge, jedna za klasično upravljanje automatskim menjačem, a druga aktivira pokazivače smera. Sve se ostalo dešava na ekranu: kontrola klimatizacije, dinamika vožnje, navigacija, komunikacija, brzina, svetlosni signali …

Na putu je brz i ima vrlo delotvorne kočnice. Sedišta su udobna, a prtljažnik je iznenađujuće veliki, te se može uporediti sa onima u manjim SUV-ovima.

Zaključak je da je Model 3 jednako zadivljujuć kao Model S. Sa cenom od 45.000 dolara za otmenu verziju, sigurno će mnoge oduševiti. Ovo je jedan od najprivlačnijih potpuno električnih automobila. Nema osobe koja će sesti u njega, a da ga odmah ne poželi da postane vlasnik istog.

Radi se o prvom Teslinom modelu koji je namenjen najširem tržištu, prvenstveno zbog relativno niske cene. Nakon što je prošle godine Ilon Mask predstavio navedeni model, njegova je kompanija Tesla Motors primila je više od 500 hiljada narudžbina za Model 3, koje će isporučivati godinama. No, nakon što je prvi automobil sišao sa proizvodne linije, očekuje se da će proces krenuti mnogo brže.

Mislim da mogu reći da je ovo najvažniji električni automobil ikada proizveden. Ispunjava očekivanja stotinu tržišta i menja globalnu poziciju električnih automobila – izjavio je Michael Ramsei, koordinator istraživanja u kompaniji Gartner.

Ono što Model 3 čini toliko posebnim je činjenica da se ne radi o ekstravagantnom i skupom automobilu koji može priuštiti tek uski sloj najbogatijih, što je bio slučaj sa ranijim modelima, nego o relativno jeftinom, ali tehnološki opet izuzetno naprednom automobilu koji će, barem u zapadnim zemljama, moći da priušti svako sa prosečnom platom.

I sama brojka od 500 hiljada automobila koji su naručeni nakon predstavljanja prototipa jasno govori da se radi o modelu koji će imati veliki uticaj na celu automobilsku industriju, ali i prevoz uopšteno.

Mediji navode da uspeh kompanije u prodaji električnih automobila zavisi upravo od uspeha novog modela.

 – Model 3 je ključan za Teslin dugoročni uspeh. Kompanija postoji 15 godina i nikada nije ostvarila profit. Model 3 bit će Teslin prvi pokušaj izlaska na masovno tržište. Ako uspeju da zadovolje potražnju i izbace pouzdan automobil, napokon će opravdati vrednost akcija kompanije. Ako ne uspeju, Tesla će potvrditi sumnje kritičara koji tvrde da nikada nisu imali održiv model – rekao je Vergeu Karl Brauer iz kompanije Kelli Blue Book.

Izvor: index.hr

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti