Unsko-sanski kanton dobija prvu vetroelektranu

Foto-ilustracija: Pixabay

Administrativne procedure u vezi sa izdavanjem neophodnih dozvola za izgradnju prve vetroelektrane u Unsko-sanskom kantonu, na lokalitetu Teočak nadomak Bihaća, su pri kraju i očekuje se da investitor krajem godine započne realizaciju ovog projekta čija je vrednost procenjena između 40 i 50 miliona maraka.

Predsednik Komisije za koncesije USK Šefik Štulanović je istakao kako je protekle godine okončana procedura za dodelu koncesije, koja je dodeljena preduzeću IVICOM iz Zagreba. Koncesiona dozvola se odnosi na korišćenje preko hiljadu hektara zemljišta na pomenutom lokalitetu za izgradnju osam malih vetroelektrana, čija bi pojedinačna snaga iznosila do 5 MW. Koncesionar je dobio pravo da izgradi postrojenja koja bi snagu vetra pretvarala u električnu energiju, s tim da bi ukupna instalisana snaga svih vetroelektrana iznosila najviše 40 MW.

Prema rečima Štulanovića, vreme na koje je dodeljena koncesija iznosi 30 godina, a računa se od dana puštanja vetroelektrana u pogon. Jedan od uslova koncesionog ugovora je da ponuđena visina koncesione naknade ne može biti manja od 2 odsto u odnosu na ukupni promet ostvaren proizvodnjom električne energije.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti