Stari savski most postaje pešački i biciklistički?

Foto: Wikipedia/Mihajlo Anđelković

Rušenje Starog savskog mosta u Beogradu predstavlja rušenje „veze čoveka sa čovekom“ i spada u red „najvećih civilizacijskih tragedija“, ocenjuje Udruženje „Kreni-promeni“, koje je na internetu oglasilo peticiju za očuvanje tog mosta.

Kako se navodi u tekstu peticije, Stari savski most je jedini most koji nije srušen tokom Drugog svetskog ratg iako je bio miniran prilikom povlačenja nacista u Drugom svetskom ratu.

Podseća se i da je za njegovo spašavanje zaslužan jedan hrabar Beograđanin, učitelj Miladin Zarić, koji je rizikujući sopstveni život demontirao eksploziv koji je trebalo da most digne u vazduh.

Dodaje se da „on tada nije bio vojnik, niti neko ko je otišao u šumu da se bori protiv nacista, već običan čovek u ozbiljnim godinama, koji je tokom okupacije bio u Beogradu sa porodicom, kao i da se najveći heroji kriju upravo takvim ljudima“.

Sprečiti saobraćajni haos

Udruženje smatra i da se uklanjanje mosta opravdava zbog toga što stanovnicima naselja Beograda na vodi smeta buka, a pominju se i neki politički faktori.

„Ne postoji međutim nijedan racionalan razlog zašto bi se most uklonio. Radi se o mostu koji je i dalje ispravan i funkcionalan“, navodi se u tekstu peticije.

Prema stavu udruženja nije korisno uklanjati most pre postavljanja novog prelaza preko reke, jer bi to dovelo do saobraćajnog kolapsa, a u slučaju izgradnje novog mosta, stari može da ostane na istom mestu i da služi za prelaz pešaka i biciklista.

„Idealno bi bilo proglasiti ga za kulturno-istorijsko dobro“, dodaje se u tekstu peticije.

Kao autori peticije potpisani su Bojana Novaković, Luka Tripković, Savo Manojlović i Tim „Kreni-Promeni“, a takođe se naglašava da su građani već nekoliko puta uspešno delovali kroz ovakve vrste incijativa.

Peticiju „Sačuvajmo stari savski most“ potpisalo je skoro 6.000 građana.

Izvor: Udruženje „Kreni-Promeni“

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti