Stanovnici Izraela problem isušivanja jezera rešavaju upumpavanjem desalinizovane vode

Foto: Юкатан

Galijelsko more najveće je slatkovodno jezero na teritoriji Izraela, a za hrišćansku religiju važno je zato što se povezuje sa nekoliko čuda Isusa Hrista opisanih u Novom zavetu. Veruje se da je upravo ono predstavljalo pozornicu za njegovo hodanje po vodi, dok je na obalama stekao 4 sledbenika, a na obroncima obližnjeg brda održao čuvenu besedu na gori, u kojoj je, kako se iznosi u Jevanđelju po Mateji, izneo čitavo etičko učenje.

Smešteno je 200 metara ispod nivoa mora i udaljeno 45 kilometara od obale. Pokriva površinu od otprilike 160 kvadratnih kilometara. Na hebrejskom jeziku zove se Kineret.

Tokom 2017. godine, izraelski organi zaduženi za kontrolu vode, saopštili su da je Galilejsko more, pogođeno godinama suše, dostiglo najniži nivo za prethodno stoleće. Reakcija Ministarstva energetike i vode koja je usledila pre nekoliko dana bio je plan za upumpavanje 100 miliona kubnih metara desalinizovane vode u jezero na godišnjem nivou do 2022. Samo deset godina ranije, ovo jezero je državi obezbeđivalo 400 miliona kubika u godinu dana i bilo najveći snabdevač sveže vode Izraela da bi niz sušnih zima smanjio potencijal eksploatisanja ove vodene površine na 30 do 40 miliona kubnih metara.

Problem nestašice vode Izrael je uspeo da reši izgradnjom pet postrojenja za desalinizaciju (odsoljavanje) morske vode duž mediteranske obale, koja stanovnike snabdevaju sa 670 miliona kubika u periodu od jedne godine i iz kojih potiče 80 odsto pijaće vode iskorištene u izraelskim domaćinstvima. U svrhu novog projekta bile bi izgrađene još dve, jedna upravo u pokrajini Galileji, a drugo u Jerusalimu.

Ovim povodom oglasio se i premijer Izraela, Benjamin Natenjahu. – Pretvaramo Kineret u rezervoar za odsoljenu vodu, što je inovativno i važno, i barem u meri u kojoj to radimo još nije postignuto.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti