Šta je solarni kalkulator i kako se koristi?

Foto: Solarni kalkulator (screenshot)

Usvajanjem Zakona o obnovljivim izvorima energije građanima Srbije je pružena mogućnost da postave solarne elektrane na krovovima svojih kuća. Međutim, pre postavke solarnih panela neophodno je proveriti solarni kapacitet objekta. Zahvaljujući Solarnom kalkulatoru sada građani na lak i brz način mogu da dobiju neke najosnovnije informacije kada je o ovome reč.

“Ideja je da korisnici na jednostavan način uz nekoliko lako dostupnih informacija dobiju informaciju o tome koliki je sistem potreban za određenu potrošnju ili koliki je mogući sistem za određenu veličinu krova. Kalkulator daje rezultat o potrebnoj investiciji, mogućim uštedama i isplativosti investicije”, navodi se na sajtu Solarni kalkulator.

Kako se dalje navodi, detaljna procena investicije moguća je tek nakon dobijanja ponude od instalatera, tačna procena proizvodnje sistema je moguća tek nakon sagledavanja samog objekta, postojanja senke, tačnog nagiba, orijentacije i slično. 

Kako radi solarni kalkulator?

Prvi podatak koji unosite u Solarni kalkulator jeste lokacija, a zatim i tip objekta, materijal od kog je krov napravljen i njegovu površinu i na kraju orijentaciju. Nakon toga na red dolazi unošenje godišnje potrošnje električne energije, a kako bi lakše pronašli ovaj broj sama plaforma upućuje gde ga pronaći na računu za struju.

Unošenje ovog podatka je važno jer unošenjem pogrešnog broja možete dobiti predimenzionirani solarni sistem.

Korisnik na kraju dobija informacije o kapacitetu i neophodnim dimenzijama solarne elektrane, procenu okvirne investicije, kao i period isplativosti, godišnju uštedu, ukupnu uštedu novca za vreme životnog veka solarne elektrane, kao i to koliko ugljen-dioksida manje ćete osloboditi u atmosferu.

Nakon što dobijete informacije o solarnom kapacitetu i dimenzijama elektrane, potrebno je naći pouzdanog partnera za izgradnju. Kompanija MT-KOMEX koja je lider u izgradnji solarnih elektrana, nalazi se na spisku preporučenih izvođača radova. U ovoj kompaniji radi tim iskusnih inženjera koji su specijalizovani za izradu projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, uz tim od 40 instalatera mogu da vode proces od početka do kraja – od projektovanja, izgradnje i puštanja u rad solarne elektrane.

Foto: Solarni kalkulator (screenshot)

“Kalkulator je osmišljen tako da daje konzervativnu procenu, s toga je u proračunu za uštede uvažena samo cena električne energije, a ne i moguće smanjenje troškova u delu akciza i pristupa. S obzirom da su trenutne cene i dalje manje od tržišnih očekuje se da će procena isplativosti biti veća sa nadolazećim godinama, ipak moguće povećanje cene trenutno nije uključeno u procenu. Kako bi kalkulator bio što precizniji, uvažene su cene električne energije za domaćinstva u sve tri zone široke potrošnje (zelena, plava i crvena) dok su kod ostalih korisnika uzete u obzir samo cene električne energije na niskom naponu u višoj dnevnoj tarifi (s obzirom da je to period dana kada i solarni sistem fukcioniše)”, dalje se navodi.

Cene koje su korišćene su bazirane prema poslednjem cenovniku EPS Snabdevanja. U ukupnim uštedama kalkulator uvažava opadanje efikasnosti panela kroz godine na osnovu prosečnih vrednosti smanjenja efikasnosti od 0.8 odsto po godini. Za proračun moguće proizvodnje korišćena je baza sunčeve radijacije iz Globalnog Solarnog Atlasa koja uvažava gps koordinate korisnika. S obzirom da ova baza daje podatke samo za sisteme okrenute ka jugu, u samom proračunu uvažene su korekcije smanjenja za objekte koje su okrenute ka severu (-45 odsto) ili istoku/zapadu (-20 odsto). Ušteda emisije CO2 obračunava se na osnovu moguće uštede i faktora emisije CO2 za Srbiju koji je preuzet od Carbon footprint baze.

Izradu platforme Solarni kalkulator podržava projekat „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“, koji u okviru Nemačke razvojne saradnje sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. 

Autorka Solarnog kalkulatora je Milena Milosavljević, ona je je završila master studije na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na odseku energetike. 2012-te godine i dobila je nagradu za treći najbolji diplomski rad u oblasti obnovljivih izvora energije i od tada se aktivno bavi temom energetske efikasnosti, zelenom energijom i uopšte odgovornim poslovanjem. Trenutno radi u Frankfurtu u kompaniji sa fokusom na ESG investiranje

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti