EU uz Srbiju u procesu energetske tranzicije

Foto: Vlada Republike Srbije

O energetskoj bezbednosti Srbije, gasnoj diversifikaciji, projektima u oblasti energetske efikasnosti i podršci EU energetskom sektoru razgovarali su Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike i Emanuel Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Đedović je istakla da je Srbija u uslovima svetske energetske krize zahvalna EU na donošenju hitnog paketa pomoći našoj zemlji u iznosu od 165 miliona evra namenjenih za sigurnije snabdevanje energentima, naglasivši da je Unija važan partner Srbije u oblasti energetske tranzicije.

“Zajedno radimo na projektu izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, koja će dati doprinos povećanju energetske sigurnosti i omogućiti diversifikaciju ruta i dobavljača gasa”, navela je ministarka, navodi se u saopštenju.

Ona je podsetila na to da Ministarstvo veoma angažovano radi na izradi strateških dokumenata u energetici, koji će podstaći nove investicije u oblasti obnovljivih izvora energije, a sa ciljem smanjenja zagađenja i borbe protiv klimatskih promena.

Žiofre je istakao da je EU posvećena podršci Srbiji, kao zemlji kandidatu za članstvo u Uniji, na njenom putu ka dostizanju karbonske neutralnosti u borbi protiv klimatskih promena i da će podržati našu zemlju da sprovede energetsku tranziciju i osigura energetsku bezbednost.

“Nastavićemo da pružamo podršku Srbiji u procesu energetske tranzicije i projektima koji će unaprediti sigurnost snabdevanja i diversifikaciju izvora”, poručio je on.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti