Šta je DanuP-2-Gas i zbog čega je značajan

Foto-ilustracija: Pixabay (torstensimon)

Dunavski region ima veliki potencijal za proizvodnju koja je održiva, kao i za skladištenje energije dobijene iz obnovljivih izvora, ali je ipak u velikoj meri i dalje zavisan od uvoza energije. Pored toga, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije nisu dovoljno zastupljeni.

Govoreći o Srbiji, ona ima veliki potencijal za obnovljive izvore energije i to koristeći biomasu, hidroenergiju, zatim solarnu i geotermalnu i na kraju energiju vetra.

Ideja projekta ,,DanuP-2-Gas’’- Inovativni model za pokretanje energetske sigurnosti i raznovrsnosti u Dunavskom regionu, jeste da se višak električne energije koja se dobije iz obnovljivih izvora pretvara u gasovita goriva – takozvani Power to Gas sistem (P2G).

Ovaj sistem elektrolizom pretvara višak energije dobijene iz obnovljivih izvora u vodonik, koji ne emituje ugljen-dioksid prilikom sagorevanja. Vodonik može odmah da se koristi ili da se skladišti za kasnije.

Pročitajte još:

Tako dobijeni vodonik kasnije može da se pušta direktno u gasnu mrežu ili da se njegovom daljom obradom, kroz proces metanacije, pretvori u metan. Direktnim puštanjem u gasnu mrežu, vodonik može da istisne deo prirodnog gasa čime se smanjuje proizvodnja emisija sa efektom staklene bašte. Ukoliko se preradi u metan, on može da se koristi kao sirovina ili da se skladišti, a zatim kada je potrebno, ponovo pretvori u električnu energiju.

Takođe, P2G sistemom podržava i razlaganje mikroorganizama, kroz process anaerobne digestije, do organiskih materija u kojima nema kiseonika, a koji dodavanjem vodonika mogu da se pretvore bio gorivo.

OIE su nesigurni izvori, koji zavise od prirodnih uslova, a skladištenje dobijene električne energije ne može da bude dugo. P2G sistem upravo omogućava da se višak električne energije, pretvaranjem u gas, skladišti duže vreme, čime se osigurava energetska bezbednost i čistija energija.

Sistem podstiče i saradnju među državama ovog regiona, zbog čega je otvorena Dunavska energetska platforma. Ona pruža mogućnost da se preko nje okupe energetske agencije, javni organi i drugi zainteresovani akteri, kako bi se povezali, sarađivali i razmenjivali znanja i iskustva, što će obezbediti bolju energetsku bezbednost i energetsku efikasnost.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti