Šta i koliko štedite kada vozite električni automobil?

Foto: ProCredit banka

Da li je visoka cena ono što vam prvo padne na pamet kada pomislite na električni automobil

Niste jedini. Mnogi vozači u startu odustaju od kupovine električnih automobila, jer cena deluje previsoko u odnosu na one sa pogonom na benzin ili dizel. 

Postoji li zaista ušteda sa električnim automobilom i, koje su još pogodnosti pored toga što ne biste plaćali gorivo? Krenimo redom.

Punjenje automobila

Hajde da izvedemo prostu računicu. Zamislimo da vozite klasičan, prosečan gradski automobil na dizel gorivo. Znamo da takav auto troši između četiri i šest litara na svakih 100 km, što dođe oko 1.000 dinara (za 100 km). S druge strane, električni automobil, za istu kilometražu, potrošio oko 120 dinara, ukoliko biste ga punili kod kuće. 

I sami znate da je situacija na tržištu neizvesna, pa samim tim nije loše kad ne zavisite od cene energenata. Automobil biste mogli da punite kod kuće, što znači da bi taj trošak plaćali dobavljaču struje. Ono što je sigurno (kao što ste mogli da vidite u primeru iznad), jeste da će trošak punjenja automobila na struju biti mnogo manji, nego upotreba konvencionalnog automobila. Takođe, u ProCreditu postoji potpuno besplatna regionalna mreža punjača, za sve vozače električnih automobila. 

Pročitajte još:

Održavanje

U proseku, troškovi za održavanje električnih automobila su niži za jednu trećinu. Električnim automobilima nije potrebno ulje, te stoga nećete imati obavezu zamene. Takođe, nećete imati troškove poput popravke motora, što je jedan od redovnih troškova kada su u pitanju automobili sa SUS motorima.

Oslobađanje od poreza

Foto: ProCredit banka

Uz električno vozilo postoji još i dodatna olakšica – uštedeli biste na porezu za automobil. Mnoge evropske zemlje uvele su dodatne poreze na CO2, kao jedan od pokušaja da utiču na smanjenje zagađenja životne sredine. Porezi će u budućnosti sigurno biti veći, pa je i to prednost električnih automobila. 

Izdržljivost baterije

Mnogi vozači se boje da bi im se baterija mogla isprazniti, te da bi im auto mogao stati na pola puta. Međutim, to je malo verovatan scenario. Današnji električni automobili mogu da pređu i do 300 km između dva punjenja. Ako uzmemo u obzir da prosečan vozač dnevno pređe između 35 i 65 kilometara, možemo reći da su električni automobili dorasli zadatku.  

Subvencije države

Ono što je još jedna dobra stvar jeste da se možete prijaviti za državnu subvenciju za električne automobile, koja iznosi i do 5.000 evra. Ovo može biti velika finansijska olakšica. 

Ipak, i pored prednosti i ušteda koje su evidentne, a koje smo ovde pobrojali, znamo, nije se lako odlučiti na kupovinu ovog vozila, mnogima je najveća prepreka – finansijska sredstva.

U ProCredit banci možete uzeti kredit za kupovinu Hyundai hibridnih i električnih automobila. Pri kupovini nekih od ovih modela ostvarujete i pravo na subvenciju države od 2.500 – do 5.000 evra. 

Onda, možda je vreme da obrnete novi krug?

Izvor: ProCredit Banka

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti