Srpski studenti svojim izumom „pokorili“ Los Anđeles!

Od 17. do 21. marta u Los Anđelesu (Sjedinjene Američke Države) je bilo upriličeno polufinale najvećeg svetskog univerzitetskog nadmetanja u oblasti inovativnih i tehnički efikasnih rešenja International Future Energy Challenge 2019 (IFEC).

Foto: H-Bridges

Finalna etapa će se održati u Medisonu od 29. do 31. jula, a među deset timova koji su se kvalifikovali za učešće u narednoj fazi izazova se nalaze i studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, okupljenih u ekipi H-Bridges.

Njihovi suparnici će na finale u saveznoj američkoj državi Viskonsin doputovati iz različitih krajeva sveta, od Indije, preko Ujedinjenih Arapskih Emirata i Tajvana do Nemačke. Najveći broj timova-pretendenata na mesto pobednika IFEC-a dolazi upravo iz zemlje-domaćina – svoje predstavnike imaju Virdžinija, Pensilvanija i Juta.

Ekipa H-Bridges svake godine okuplja studente sa odseka za Energetiku, Signale i sisteme, Elektroniku, Telekomunikacije i Informacione tehnologije i radi na razvoju uređaja energetske elektronike koji ispunjava visoke zahteve propisane od strane organizatora IFEC takmičenja.

U zavisnosti od toga kojim se aspektom razvijanja i unapređivanja pronalaska bave, članovi su podeljeni u više manjih timova. Njihovi mentori su prof. dr Slobodan Vukosavić i asistent Aleksandar Milić.

Foto: H-Bridges

Ovogodišnji izazov za učesnike nadmetanja je predstavljao električni pogon za bicikl. Prototip koji su u laboratoriji za digitalno upravljanje i električna vozila Elektrotehničkog fakulteta konstruisali beogradski studenti je već tokom polufinala zadovoljio sve zahteve organizatora.

„Predstoji nam dodatno usavršavanje u pogledu radne efikasnosti i pouzdanosti. U  toku je izrada finalnog prototipa, koji će krajem jula biti predstavljen i testiran u okviru finalnog dela takmičenja na Univerzitetu u Medisonu“, saopštio je H-Bridges.

Možda su upravo srpski studenti, vođeni motom „Uštedimo gvožđe i bakar pametnom upotrebom silicijuma i softvera!“, svojim umom i rukama oblikovali budućnost elektromobilnosti.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti