Srbija lider u energetskoj saradnji sa Kinom

Foto: mre.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, Aleksandar Antić, izjavio je da je na jučerašnjem sastanku ministara energetike Kine i 16 država centralne i istočne Evrope u Bukureštu ocenjeno da Kina najveći broj projekata u infrastrukturi i energetici realizuje upravo u našoj zemlji.

Antić je preneo da je na ovom skupu istaknuto da kineske kompanije učestvuju u realizaciji najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji, ali i da su najveće investicije upravo u oblasti energetike. On je naveo da je u termoelektrani Kostolac završena prva faza vezana za revitalizaciju bloka B1 i B2, u vrednosti od približno 300 miliona dolara. Sada se, kako je objasnio, sprovodi druga faza koja podrazumeva povećanje proizvodnje uglja na kopu Drmno sa 9 na 12 miliona tona godišnje i izgradnju nove termoelektrane snage 350 MW, pri čemu čitav projekat vredi više od 700 miliona dolara.

Ministar je napomenuo da su energetska bezbednost i sigurnost snabdevanja regionalna pitanja i da se ne mogu posmatrati izolovano. Srbija u ovom trenutku ima tri ozbiljne interkonekcije koje su u fazi izgradnje ili razmatranja. To je elektroenergetska konekcija sa Rumunijom, gasna interkonekcija sa Bugarskom, a nadamo se da ćemo nastaviti zajedničke planove i za gasnu interkonekciju sa Rumunijom, precizirao je Antić.

Takođe, kako je naveo, na sastanku je doneta odluka o tome da se uspostavi redovna saradnja na nivou ministara energetike, kao i da Energetski centar Rumunije preuzme operativnu ulogu u tom procesu. On je naglasio da su ministri energetike postigli dogovor o nastavku saradnje u okviru zajedničkih istraživanja u energetici koja će omogućiti razvoj projekata, istraživanje, transfer tehnologija i razmenu iskustava.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti