Niš dobio dva solarna drveta, uskoro postavljanje još pet

Foto: medijana.rs

Gradska opština Medijana postavila je dva solarna drveta, na Trgu Republike i na Trgu kralja Aleksandra u Nišu, na kojima će građani moći da pune baterije mobilnih telefona, tableta i ajfona.

Predsednik Gradske opštine Medijana, Nebojša Kocić, rekao je da je solarno drveće potpuna novina, ne samo za Niš već i za celu Srbiju. On je istakao da je Niš prvi grad u Srbiji koji će imati čak sedam solarnih drveta. On je istakao da solarno drvo ima pet punjača, tako da pet uređaja mogu da se pune istovremeno. Tri dana može da radi bez ikakvog napajanja. Ima dve led sijalice u vidu štapića, koje se gase danju a pale noću. Led sijalice su u plavoj boji, u večernjim satima služe za osvetljenje prostora, što je kvalitet više u vremenu promocije štednje energije. Drvo je obezbeđeno sigurnosnom kamerom, ima klupe za sedenje, a cela konstrukcija je od plastificiranih kutija. Na vrhu je solarni panel od 80 vati, sa desetom generacijom foto ćelija, koje rade na male izvore svetlosti i bez sunčeve energije.

Pored Trga Republike i Trga Kralja Aleksandra još pet solarnih drveta će narednih dana biti postavljeno na sledećim lokacijama: Park Čair, dva drveta u Parku Sveti Sava, kod Oficirskog doma i u Brzom Brodu. Vrednost celokupnog projekta je 1,040 milion dinara, izvođač je Elektronik-lab.

izvor: jugpress.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti