Srbija i Izrael partneri u energetskoj tranziciji

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Memorandum o razumevanju između Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije i Ministarstva energetike Izraela o saradnji u oblasti zelene energije, potpisali su Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike i Jahel Vilan, ambasador Izraela u Srbiji.

Kako je istakla Zorana Mihajlović saradnja sa Izraelom u oblasti zelene energije, energetskoj tranziciji i procesu dekarbonizacije doprineće unapređenju sveukupnih odnosa dveju država.

Ona je rekla da će dobri politički odnosi dveju zemalja pomoći da se ostvari partnerski odnos i u zelenoj, energetskoj tranziciji, ocenivši da Srbija i Izrael imaju dobre prijateljske veze i bilateralne, ekonomske i političke odnose, navodi se u saopštenju.

Prema njenim rečima, potpisivanje memoranduma znači i osnovu za dalji razvoj odnosa u energetici, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, gde već postoje kompanije iz Izraela, ali i kada je reč o stvaranju još povoljnijeg privrednog i investicionog ambijenta, kao i kada govorimo o razmeni iskustava.

“Činjenica je da je Izrael daleko ispred nas kada je reč o dekarbonizaciji energetskog sektora i uradio je mnogo više na polju razvoja oblasti obnovljivih izvora energije i mi želimo još više izraelskih investitora koji će ulagati u zelenu energiju. Memorandum koji smo potpisali važan je jer se ne tiče samo saradnje država i ministarstava, već znači jačanje veza između naših privreda, naučnih institucija u oblasti zelene energije, saradnju na novim tehnologijama, ali i zajednički rad na povećanju energetske bezbednosti”, objašnjava ministarka.  

Mihajlović je naglasila da se Srbija donošenjem novog zakonodavnog okvira, posebno Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, jasno opredelila da ide ka dekarbonizaciji i započela proces energetske tranzicije.

“Jasno smo se opredelili da idemo ka održivoj, zelenoj energetici i povećanju energetske bezbednosti. Zainteresovani smo i za saradnju sa Izraelom u gasnom sektoru, posebno kada je reč o projektu Istočni Mediteran, što bi za Srbiju značilo da ima još jedan pravac snabdevanja i nove snabdevače, odnosno dodatno unapredilo energetsku bezbednost”, poručila je Mihajlović.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da će saradnja u oblasti zelene energije omogućiti da se ojačaju poslovne veze i unapredi oblast istraživanja i pozvao potpredsednicu Mihajlović da poseti Izreal.

“Memorandum je veoma važan korak napred u razvijanju odnosa dveju država, posebno kada govorimo o zelenoj energiji. Energetika je jedna od najvažnijih tema današnjice i u velikoj meri od energetike zavisi budućnost i zbog toga treba da sarađujemo, posebno jer mislim da imamo jedni drugima mnogo toga da ponudimo i da zajedno radimo na realizaciji projekata”, rekao je Vilan.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti