Nova šansa za mlade koji hoće na selo

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo za brigu o selu opredelilo je novih 500 miliona dinara bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća u 2022. godini.

Bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i poljoprivrednici starosti do 45 godina imaju šansu da najkasnije do 1. novembra 2022. godine (ili do utroška sredstava) konkurišu za kupovinu seoske kuće sa okućnicom čija vrednost ne sme prelaziti 1.200.000 dinara.

Cilj Programa je smanjenje migratornih kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u ruralnim područjima Republike Srbije, motivisanje seoskog stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate na selo rešavanjem stambenog pitanja, stoji u Uredbi Vlade Republike Srbije.

Bespovratna sredstva su namenjena za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, ali ne i za opremanje seoske kuće i okućnice, plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava i poreza na imovinu, pokrivanje troškova prikupljanja dokumentacije za prijavljivanje na konkurs, kao ni za građevinske radove za adaptaciju kuće.

Ukoliko ispunite uslove konkursa, dodeljena bespovratna sredstva biće preneta jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom, a jedinica lokalne samouprave u obavezi je da sredstva prenese na namenski račun prodavca nepokretnosti.

Jedan od uslova konkursa je da seoska kuća sa okućnicom ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje. To znači da je bezbedna i uslovna za stanovanje, poseduje infrastrukturu – kanalizaciju ili septičku jamu, vodu i struju i da postoji pristup do seoske kuće sa okućnicom preko tvrdog puta.

Ostale uslove pogledajte OVDE, a obrasce konkursa pronađite OVDE.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti