Srbija i Bugarska potpisale dokumenta značajna za oblast zaštite životne sredine

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan i ministar životne sredine i voda Republike Bugarske Neno Dimov potpisali su juče u Dimitrovgradu dva dokumenta značajna za oblast zaštite životne sredine,

Memorandum o razumevanju dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, i Sporazum između Vlade republike Srbije i Vlade Republike Bugarske o pravovremenoj razmeni informacija u slučaju radiološke opasnosti.

Na bilateralnom sastanku dva ministra dogovoren je nov zamah i intenziviranje saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, kako u globalnim okvirima, tako i kroz zajedničke projektne aktivnosti i rešavanje svih otvorenih ekoloških pitanja.

Bugarski ministar Dimov u razgovoru preneo je duboku zainteresovanost Bugarske za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji i izrazio punu spremnost za podršku i pomoć Srbiji u otvaranju Poglavlja 27 – životna sredina i klimatske promene.

On je naglasio da će završetak procesa pregovaranja i pristupanje Srbije Evropskoj uniji biti od velikog značaja za regionalni razvoj, i istovremeno „osigurati boljitak naših državljana sa obe strane granice“.

Ministar Goran Trivan je ukazao da, na osnovu dobrih prijateljskih odnosa dve zemlje, novi zamah saradnji po svim pitanjima zaštite životne sredine doneće dobrobit ukupnom društvenom razvoju na održivim osnovama, ali i efikasnija rešavanja konkretnih ekoloških pitanja i problema lokalnih zajednica.

Pored razmatranja mogućih pravaca razvijanja zajedničke saradnje u oblasti zaštite životne sredine, razgovarano je i o konkretnim ekološkim problemima u pograničnom području, a povodom uticaja privrednih aktivnosti na životnu sredinu na području opštine Bosilegrad. Ministar Dimov je istakao neophodnost da se vodi zajednička briga o stanju životne sredine u pograničnom području a u skladu sa evropskim vrednostima i u interesu svih građana koji tu žive.

Tim povodom, ministar Trivan je rekao da će Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije preispitati uslove pod kojima se ove privredne aktivnosti odvijaju u kontekstu prekograničnog uticaja na životnu sredinu, pojačati kontrolu i inspekcijski nadzor Ministarstva, i podržati u lokalne samouprave pograničnih područja u projektnim aktivnostima, pre svega na rešavanju pitanja prerade otpadnih voda.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti