Uskoro otvaranje moderne fabrike vode u Užicu

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je juče sa gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem i direktorom Agencije za zaštitu životne sredine Filipom Radovićem o puštanju u rad postrojenja za prečišćavanje vode “Petar Antonijević” u Užicu.

Foto: Vlada Republike Srbije

Mihajlović je tom prilikom istakla da su Vlada i resorno ministarstvo uložili šest miliona evra za izgradnju nove, moderne fabrike vode u Užicu, na kojoj su radovi završeni 5. decembra prošle godine.

Ona je navela da lokalna samouprava treba da sprovede proceduru vezanu za puštanje postrojenja u probni rad i pribavljanje upotrebne dozvole, što će omogućiti građanima Užica da piju najkvalitetniju vodu iz akumulacije Vrutci.

Nadamo se da će taj posao biti završen u narednih mesec dana, podvukla je potpredsednica Vlade.

Radović je rekao da se pokazalo da se i najveći problemi, kao što je bio nestanak vode u Užicu, prouzrokovan pojavom algi u jezeru Vrutci, mogu prevazići kada postoje odgovornost, entuzijazam i saradnja institucija.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo, Grad Užice i Agencija za zaštitu životne sredine zajedno su uradili sve što je bilo potrebno da se završi fabrika vode.

U narednom periodu nas očekuje testiranje sistema i njegovo puštanje u rad, čime će građani Užica konačno dobiti novu fabriku koja će ih snabdevati vodom koja je uvek čista i po najvišim standardima, objasnio je on.

Petković je naveo da su zahvaljujući Vladi, predsedniku Srbije i potpredsednici Vlade, koja je i lično bila uključena u rešavanje najvećeg problema Užica, završeni radovi na rekonstrukciji postrojenja za preradu vode za piće u Užicu i uvođenje novog tehnološkog procesa.

Na taj način su, kako je naglasio, Užičani dobili jednu od najmodernijih fabrika vode u Srbiji i okruženju.

Sada je na nama da sprovedemo neophodne radnje u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i sanitarnom inspekcijom, da obezbedimo da se određeni broj dana 50.000 građana Užica snabdeva vodom iz cisterni i da se u najkraćem mogućem roku vratimo na akumulaciju Vrutci kao izvor snabdevanja vodom Užica, precizirao je on.

Prema njegovim rečima, time će biti rešen ovaj problem za narednih nekoliko decenija.

Verujemo da će to biti u narednih mesec dana, jer sam proces puštanja u rad zahteva 15 do 20 dana neophodnih analiza kao dokaz da građani mogu sa sigurnošću da počnu da koriste vodu iz akumulacije Vrutci, objasnio je Petković.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i predstavnici JKP “Vodovod” Užice, izvođača radova, preduzeća “Jedinstvo” iz Sevojna, kao i projektanta – Instituta “Jaroslav Černi”.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti