Srbija i „Astra Zeneka“ jačaju veze u BIO4 projektu

Foto-ilustracija: Unsplash (Louis Reed)

Potpisan je značajan Memorandum o razumevanju u okviru projekta BIO4 kampus, koji obećava brojne koristi kako Srbiji, tako i naučnoj zajednici. Ovaj sporazum je rezultat saradnje između Vlade Republike Srbije i farmaceutske kompanije „Astra Zeneka“, koja ima veliki značaj za razvoj biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta.

BIO4 kampus će postati jedinstven ekosistem u Jugoistočnoj Evropi, a i šire, sa ciljem da se pozicionira na globalnoj mapi istraživanja i razvoja u oblasti biomedicine i srodnih disciplina. Ova inicijativa predstavlja ozbiljan korak ka jačanju istraživačko-naučne saradnje i razmeni znanja sa vodećim svetskim kompanijama.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Pixabay

Jedna od ključnih tačaka ovog sporazuma je podrška i finansiranje kompanije „Astra Zeneka“ genetskom testiranju na BRCA mutacije kod pacijentkinja sa ranim karcinomom dojke. Takođe, sporazum predviđa primenu veštačke inteligencije za skrining na rano otkrivanje karcinoma pluća. Ove inovacije imaju potencijal da unaprede dijagnostiku i lečenje ovih ozbiljnih bolesti, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Sporazum takođe nagoveštava da će u budućnosti Srbija postati destinacija za više kliničkih studija kompanije „Astra Zeneka“. Planira se i uspostavljanje odeljenja za istraživanje i razvoj, što će doprineti ekonomskom i infrastrukturnom razvoju naučne zajednice u zemlji.

Ovaj je rezultat zajedničkih ciljeva i vizija izraženih sa obe strane, obećavajući nove mogućnosti za napredak u oblasti biomedicine i biotehnologije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti