Sprovodi se selektivni izlov ribe na Palićkom jezeru

Prošle nedelje je počeo selektivni izlov ribe iz jezera Palić, a reč je o poslu koji se obavlja u okviru projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš.

Foto: pixabay.

Iz četvrtog sektora jezera Palić dnevno se izvlači oko tona do tona i po babuške, poznate i kao srebrni karas, ribe koja je jedan od glavnih krivaca za loše stanje vode u jezeru.

Biomanipulacija, odnosno selektivni izlov ribe jedna je od glavnih investicionih mera u okviru projekta sanacije jezera Palić i Ludaš, a koja zajedno sa izgradnjom kanalizacione mreže u naselju Palić, poboljšanjem rada prečistača i izgradnjom zelenog pojasa, treba da obezbedi bolji kvalitet vode.

„Iako je finansijski manje značajna u odnosu na ostale investicione mere, verujemo da će rezultati biti značajni i de će se i ovom merom moći videti razlika u kvalitetu vode na kraju projekta“, objašnjava Ervin Molnar, rukovodioc Jedinice za upravljanje projektom.

Radnici Javnog preduzeća „Palić – Ludaš“ su u saradnji kolegama iz Nemačke samo u jednom izlovu napunili 11 kofa, sa po 35 kilograma babuške.

Domaće i poželjne vrste, poput šarana, smuđa i štuke koje se slučajno zadese u mreži, vraćaju se u svoje prirodno stanište.

„Po nekoj statistici 95 odsto riba je srebrni karas, koja je štetna i ne dozvoljava da se razmnože druge vrste ribe. Zbog algi takođe nije dobro da ona bude prisutna u Palićkom jezeru. Nadamo se da će se posle ovog selektivnog izlova razmnožiti riba koja je poželjna.

Poribljavanje je takođe u planu našeg preduzeća“, ističe Marta Dobo, direktorka JP „Palić – Ludaš“.

Izlovljene babuške poklonjaju se zoološkim vrtovim za ishranu životnja. Kako bi se postigli što bolji rezultati, izlov bi trebalo da se obavlja nekoliko puta godišnje, a planirano je i poribljavanje jezera poželjnim vrstama ribe.

Izvor: RTV/Kristijan Takač

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti