Sprovedena akcija uklanjanja plutajućeg otpada iz reke Lim

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Sprovedena je koordinisana akcija uklanjanja velike količine plutajućeg otpada iz reke Lim, koji je zaustavila lančanica postavljena na teritoriji opštine Priboj.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović istakla je da je u prethodne dve godine resorno ministarstvo sprovelo niz projekata kako bi se zaštitila reka Lim i sanirale deponije u slivnom području na teritoriji Srbije.

Prema njenim rečima Srbija je sve uradila kako bi se višedecenijski problem plutajućeg otpada na Limu rešio, što očekuju i od susednih država.

,,Zatvorili smo, sanirali i rekultivisali deponiju „Stanjevine“ u Prijepolju, koja se nalazila na samoj obali reke, uklonili divlje deponije na obali Lima, izgradili transfer stanicu „Banjica“ u Novoj Varoši, gde će se od sledeće godine, kada bude puštena u rad, odvoziti otpad iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši. U toku je i realizacija projekta sanacije poslednje nesanitarne deponije na ovom području u Druglićima kod Priboja, gde do otvaranja transfer stanice svoj komunalni otpad odlažu pomenute tri opštine. Sufinansirali smo i postavljanje lančanica na Limu na teritoriji Prijepolja, Priboja i Nove Varoši. Većina otpada, koji je usled padavina i porasta vodostaja reke prethodnih dana dospeo na lančanice nije sa teritorije Srbije, niti iz ovih opština’’, rekla je ministarka.

Ministarka je dodala da se na lančanici u Priboju prema procenama stručnjaka trenutno nalazi više od 10 hiljada kubika ambalažnog, drvnog i ostalog otpada. Pored toga što predstavlja veliki ekološki problem, ovaj otpad može da ugrozi i rad HE „Potpeć“, ali i ostale hidrocentrale u slivu reke Drine.

Kako navodi ministarka, ekipe javno-komunalnog preduzeća opštine Priboj danima su na terenu, a naknadno su im se priključili, sa čamcima i mehanizacijom, i JVP Srbijavode i EPS.

,,Otpad će biti uklonjen narednih dana, ali time problem nije rešen, niti Srbija može sama to reši. Budući da se radi o međunarodnim rekama, do trajnog rešenja možemo da dođemo jedino zajedničkim delovanjem i angažovanjem nadležnih u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini na sanaciji nesanitarnih smetlišta uz reke na njihovoj teritoriji, što je Srbija već učinila’’, poručila je ministarka Vujović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti